Hlavní obsah

Fotografická výstava, o které se mluví

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střed Starého Města pražského praská ve švech pod náporem domácích i zahraničních návštěvníků našeho hlavního města. Většinu z nich lákají památky, mnozí však touží vidět něco nevšedního z výtvarného umění. Doslova fotografickou lahůdku mistra černé bedýnky v letním čase nabízí Galerie Art Praha.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Procházíme výstavním sálem jmenovaného aukčního domu. Pod klenbami historického paláce obdivujeme téměř stovku mimořádných černobílých fotoobrazů od jednoho z našich nejlepších současných uměleckých fotografů. Jeho dílům kraluje motiv nejpopulárnější a nejoblíbenější (ale i nejtěžší) – akt.

Adolf Zika se umí na ženskou krásu dívat neotřelým zrakem a vždy nás, slovy předního českého znalce fotografie, Jiřího Jaskmanického, zas znovu, překvapuje tvůrčím přístupem k neotřelému pohledu hledáčku fotoaparátu. Horší nejsou ani jeho snímky z prostředí motorismu, silných motorů a závodní dráhy.

Vystavované umění je ze soukromé sbírky, k dispozici milovníkům fotoumění je v Galerii Art Praha i nabídka skvělých Zikových fotopublikací.

Adolf Zika – seznamte se

Tento talentovaný umělec se narodil v roce 1972 v jihočeských Prachaticích a vystudoval střední pedagogickou školu. V mládí se věnoval především judu, ve kterém také získal titul juniorského mistra republiky. V roce 1990 odcestoval za studiem a tréninkem juda do Japonska, po svém návratu s judem však bez udání oficiálního důvodu ze dne na den přestal.

Fotografovat začal v roce 1994 a rok na to zvítězil v prvním ročníku fotografické soutěže Czech Press Photo. V roce 2000 byl vybrán mezi šest světových fotografů, prezentovaných značkou Leica na světové výstavě Photokina v Kolíně nad Rýnem.

Jeho fotografie se prodávají po celém světě a za svůj život již stihl vydat mnoho fotografických publikací, které prezentují jeho uměleckou tvorbu. Mezi jeho charakteristické fotografické vyjádření patří především různé druhy uměleckých aktů a portréty. K tomu Zika říká: „Žena je symbol života a nepřestává mne fascinovat a přitahovat...“

Podle zahraničních kritiků je kromě jiného na Zikových fotografiích zajímavá jejich časová nezařaditelnost. Tím, že zásadně na nich nejsou zachyceny předměty ani budovy, nenaznačující vznik snímku.

Adolf Zika přikyvuje: „Z mých černobílých aktů nepoznáte, jestli jsou z roku 1949, 1960 nebo 2000. A tuhle linii aktů, poloaktů a ženských portrétů se snažím držet dál i tím, že zásadně fotím v zahraničí, v exotických místech, která na mě mají úžasný vliv. Chci, aby v nich vždy zůstalo něco tajemného...“

Kromě fotografování se Adolf Zika věnuje také filmu. Doposud natočil několik dokumentárních filmů, které byly oceněny na mezinárodních filmových festivalech. Za zmínku stojí například dokument o Janu Saudkovi V pekle svých vášní či jiný o automobilovém závodě 24 hodin LeMans. Adolf Zika je muž práce, milovník rychlých kol, muzikant, cestovatel i reklamní režisér, ale především fotograf, který se zdráhá o sobě hovořit jako o umělci.

Představovaná výstava Adolfa Ziky prezentuje výběr fotografií z posledních dvaceti let autorovy umělecké tvorby. Na výstavě jsou k vidění a také k prodeji velkoplošné fotografie, zarámované fotografie a autorské tisky fotografií. K dispozici je i velká kolekce Zikových snímků, vyvedených jako umělecké pohlednice, což jistě potěší sběratele tohoto drobného kumštu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám