Hlavní obsah

Filmovým Oskarem ověnčený Jiří Menzel besedoval v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Filmový a divadelní režisér Jiří Menzel ve čtvrtek 8. března besedoval o své knize fejetonů a o filmovém životě s posluchači v ostravském Domě knihy LIBREX.

Foto: Josef Zajíc

Jiří Menzel při besedě.

Článek

Filmový a divadelní režisér, spisovatel a herec Jiří Menzel je vedle M. Formana, V. Chytilové, O. Passera a J. Němce hlavní osobností generace filmových režisérů, která do československého filmu vstoupila ve druhé polovině šedesátých let a dodnes získává svou tvorbou úspěchy nejen doma, ale i v zahraničí.

Jiří Menzel se v úvodu besedy přiznal, že ze všech svých činností, které dělal a dělá, je nejraději doma. V úvodu oznámil, že nebude odpovídat na otázky Co právě chystá a na otázky ze soukromého života. Reagoval na dotaz "kamaráda z vojny" a rozpovídal se o letech, kdy byl na vojně a působil v Armádním filmu.

 "Víte, mě dost mrzí, že si lidé připomínají pouze Oskara, kterého jsem dostal za film Ostře sledované vlaky z roku 1966 (režisérovi bylo 28 let), ale nehodnotí další filmy a především jejich kvalitu " postěžoval si Menzel. Mýlil se. Lidé pana režiséra mají rádi, viděli řadu jeho vynikajících  filmů. Následovaly otázky týkjaící se jeho tvorby, ale i zážitků z natáčení filmů, ať už je tvořil ve funkci režiséra či herce. Na otázku, co sport, odpověděl lakonicky: "Sportu vděčím za své dobré zdraví. Prostě jsem ho neprovozoval."

Z odpovědí na kladené otázky vyplynulo, že natočil 24 filmů, odehrál 98 filmových a televizních rolí, hrál a režíroval na divadle, napsal dvě knihy fejetonů Tak nevím. V závěru besedy se přece jenom našel jeden návštěvník, který se zeptal: "A co chystáte nového?" Dav diváků mu sborově odpověděl: "To přece mistr neprozrazuje!"

Následovala autogramiáda. Pan režisér trpělivě podepisoval své knihy, odpovídal na otázky a nechal se s lidmi fotografovat. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám