Hlavní obsah

Filmové pověsti z Mikulovska mají za sebou slavnostní křest a míří za diváky

Novinky, Jitka Sobotková

První filmové zpracování moravských pověstí a pohádek, inspirované knihou Ilony Salajkové Tajemné pověsti pod Pálavou, vypráví prastaré příběhy obestřené tajemstvím.

Foto: archiv Město Mikulov

Kmotři DVD Marcela Koňáková, ředitelka společnosti Mikulovská rozvojová, starosta města Mikulova Rostislav Koštial a moderátorka Monika Brinzáková

Článek

Filmový projekt vznikl ve spolupráci společnosti Petr Florián Film a občanského sdružení Kichot a výsledkem je DVD se šesti krátkými příběhy. Slavnostní křest proběhl ve čtvrtek 13. prosince v prostorách mikulovského Kinoklubu.

Jednotlivé pověsti se natáčely v autentickém prostředí v okolí Mikulova, Klentnice, Lednice a Valtic. Před kamerou se od března, kdy se začalo natáčet, vystřídala stovka herců, dobrovolníků. Za kamerou pak fungoval dvanáctičlenný štáb.

Diváci, jak dospělí milovníci krajových tradic a pohádek, tak i děti, v nich budou moci prožívat dobrodružné osudy krajánka, který putuje Pálavou a setká se například s čertem strážícím poklad, hodnou vílou Dobruškou či zlými čarodějnicemi.

„Filmové pověsti jsou plné kouzel, triků a tajemných bytostí. Jádrem celého projektu jsou totiž vizuální efekty. Díky nim čert přiletí na Sirotčí hrádek nad Klentnicí, hoří jeskyně na Turoldu, víla měnící se ve světýlko prolétává krajinou a mniši prochází zdí. Triky jsme dělali spolu s grafikem Jaroslavem Rakušanem,“ neskrýval radost z dokončené práce kameraman a režisér Petr Florián z Mikulova.

DVD plné pohádek může být i příjemným vánočním dárkem. Za 199 korun je k dostání v Turistickém informačním centru Mikulov, v mikulovských trafikách či přímo na v e-shopu www.tajemnepovesti.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám