Hlavní obsah

Festival základních uměleckých škol nabídne ve Zlínském kraji pět desítek akcí

Novinky, Jana Kubáčová

Veřejné ZUŠ ve Zlínském kraji připravily další ročník festivalu ZUŠKA? ZUŠKA! Nabídne padesát akcí po celém kraji. Na slavnostním galavečeru vystoupí i patroni a absolventi škol - houslistka Ivana Kovalčíková a hudebník Jiří Pavlica, hosty jsou dirigent Vojtěch Spurný, či herec Pavel Vacek.

Foto: Zuška?Zuška!

V Kongresovém centru ve Zlíně bude čtyři sta účinkujících.

Článek

Vyhrávají soutěže za hranicemi republiky, hrají po boku známých profesionálů v divadelních představeních, zpívají či tančí v muzikálech, koncertují s filharmoniemi. To jsou neznámé děti, které svým talentem zastíní i dospělé. Svůj talent pěstují v některé ze státních „zušek” v kaji. Řada z nich se představí veřejnosti i během festivalu ZUŠKA? ZUŠKA!, který proběhne na více než dvaceti místech v kraji v rozmezí od 3. do 20. května.

Slavnostní galavečer v Kongresovém centu ve Zlíně 10. května bude prestižním zlatým hřebem festivalu. Na programu se podílí všech 23 veřejných ZUŠ v kraji, vystoupí čtyři stovky účinkujících.

„Program nabídne vystoupení saxofonisty Jiřího Kováře s kapelou, muzikant bude reprezentovat republiku v Los Angeles, houslistka Natálie Garguláková patří mezi výjimečně talentované děti, je vítězkou řady národních i mezinárodních soutěží, jeviště opanují i úspěšní žáci tanečních oborů,“ přiblížila program ředitelka ZUŠ Zlín, Martina Hniličková.

V jeden okamžik bude na pódiu až 54 kytaristů, či 15 klarinetistů, dixieland, bubenická show. Absolvent ZUŠ Uherské Hradiště, Jiří Pavlica, se na pódiu setká se současnými úspěšnými žáky této školy – svými dětmi. Dcera Anna Magdalena je jedním z dětských konferenciérů akce, coby žákyně literárně-dramatického oboru a syn je primášem CM Husličky a písničky.

Festival nabídne téměř padesát akcí, koncerty, happeningy, výstavy, promítání snímku Zuška? Zuška!, workshopy, Dny otevřených dveří,.. Vystoupí několik tisíc dětí, žáků státních ZUŠ v kraji, ve věku od pěti do dvaceti let.

Ve Zlíně 10. května zahraje dechová muzika před krajskou budovou, v Bojkovicích můžete navštívit 15. května Zahradní slavnost, o den dříve v srdci Luhačovic Slavnostní koncert ZUŠ, v Hulíně bude 8. května Koncert pěveckých sborů, v Uherském Brodě připravili výstavu o počátcích zdejší školy. ZUŠ Alfréda Radoka z Valašského Meziříčí zve na jazzový či cimbálový galakoncert (14. a 21. května).

Festival ZUŠKA? ZUŠKA! Vznikl před třemi lety. ZUŠ jím připomínají svou důležitost a zásadní roli ve vzdělávání i kultuře měst a obcí.

Ve Zlínském kraji je celkem 29 základních uměleckých škol, z toho zřizovatelem dvaceti z nich je Zlínský kraj, tři jsou zřízeny obcemi a šest soukromými subjekty.

Dvacet tři veřejných škol navštěvuje 15.865 dětí. Nejstarší školou v kraji je ZUŠ Kroměříž, která má 134 let.   

Reklama

Výběr článků

Načítám