Hlavní obsah

Festival Hudební léto Kuks nabízí pět koncertů špičkových interpretů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hudební léto Kuks je výsledkem spojení výjimečného hudebního festivalu s barokní perlou východních Čech, hospitalem Kuks. V tamním kostele Nejsvětější Trojice se od 27. června do 22. srpna uskuteční pět koncertů, na nichž se v rámci již šestého ročníku přehlídky představí řada špičkových interpretů.

Foto: festival Hudební léto Kuks (archiv)

Houslista Josef Špaček se představil na IV. ročníku festivalu Hudební léto Kuks.

Článek

"Festival vznikl v roce 2010 a jedním z hlavních důvodů vzniku byl fakt, že se v té době během letní sezóny nekonala žádná akce, která by pokrývala delší časové období, ideálně celou sezónu. Byly a jsou zde zajímavé akce, ale jedná se zejména o jednodenní či víkendové projekty. Hudební léto je v současné době jedinou akcí v Kuksu, která trvá téměř celou letní sezónu," objasnil dramaturg a ředitel festivalu Vít Havlíček.  

Díky vysoké úrovni předchozích pěti ročníků přesáhl význam přehlídky rámec regionu i kraje. Svědčí o tom fakt, že záštitu letos převzali ministr kultury Daniel Herman, kardinál Dominik Duka a šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek.

VI. ročník Hudebního léta Kuks ozdobí koncerty vynikajících umělců, hudební fajnšmekři se mohou těšit na světovou premiéru skladby docenta pražské AMU Otomara Kvěcha, dále na dvě novodobé premiéry - Stephana Sailera z kukského archivu a Jakuba Jana Ryby.

Na zahajovacím koncertě dne 27. června vystoupí sólista Vídeňské státní opery Adam Plachetka a za doprovodu varhaníka Přemysla Kšici provede kompletní cyklus Biblických písní Antonína Dvořáka. Vedle dalších Dvořákových skladeb bude na programu i Sonata IV pro varhany jednoho z Dvořákových učitelů Leopolda Zvonaře, u něhož si letos připomínáme 150 let od úmrtí.

Druhý koncert je na programu 11. července a bude mít mezinárodní nádech. Představí se polská sopranistka Natalia Rubiś s renomovaným souborem Collegium 1704 vedeným Václavem Luksem. Návštěvníci se dočkají i na novodobé premiéry árie Mater Christi milosrdného bratra Stephana Sailera z kukského archivu.

Třetí koncert proběhne 25. července a představí se na něm sólotrumpetista České filharmonie Jaroslav Halíř a varhaník a pedagog pražské AMU Pavel Černý. Zazní skladby Telemana, Bacha, Liszta nebo Wagnera a vrcholem bude světová premiéra skladby Fantazijní variace na "Zaječí árii" pro trubku a varhany docenta pražské AMU Otomara Kvěcha na téma jedné ze šporkovských árií.

Režie čtvrtého koncertu (8. srpna) se plně ujme Škampovo kvarteto, které zahraje tři smyčcové kvartety z období klasicismu. V prvé řadě půjde o Smyčcový kvartet d moll J.J. Ryby, u něhož si v letošním roce připomínáme 250 let od narození a 200 let od úmrtí.

Hudební léto na Kuksu uzavře 22. srpna houslista a profesor na Institute of Music v Clevelandu Ivan Ženatý spolu s docentem AMU Jaroslavem Tůmou, který zahraje na varhany a kladívkový klavír. Celý festival vyvrcholí novodobou premiérou skladby Duetti pro housle a kladívkový klavír J.J. Ryby, jehož odkaz tím bude podruhé připomenut. 

Ohlasy na festival jsou každý rok velmi kladné, a tak dramaturg Vít Havlíček věří, že letos tomu nebude jinak: „Dlouhodobou snahou je zvyšovat úroveň festivalu, zejména ve výběru interpretů a volbou dramaturgie. Velice nás těší, že si vybudoval stálé publikum, které je nejen z Královéhradeckého kraje, ale i ze vzdálenějších míst České republiky.“  

Reklama

Výběr článků

Načítám