Hlavní obsah

Faust a Mefisto v podání Josefa Vojtka aspirují na cenu Thálie

Novinky, Petr Mráček

Období oceňování umělců je opět v plném proudu, začaly se rozdávat filmové a divadelní ceny, které zhodnotí výkony našich herců a hereček.

Foto: archív autora

Mefisto, muzikál

Článek

Letos se mezi nominovanými objevil i král českých rockerů Josef Vojtek, který aspiruje na prestižní divadelní cenu Thálie v kategorii Opereta, muzikál muži za titulní dvojroli profesora Fausta a Mefista ve stejnojmenném muzikálu Mefisto, který v listopadu uvedlo pražské divadlo Hybernia.

„Pro mě se nic nezměnilo, ráno stále venčím psy, vozím syna Adámka do školky, jezdím na zkoušky do divadla a dokonce ani v prodejně u nás na vesnici housky nezlevnili,“ zažertoval Vojtek o tom, jaké změny se udály, když se o této prestižní záležitosti dozvěděl.

Pepa Vojtek svou roli Mefista hraje přirozeně charismaticky a zpívá doslova ďábelsky. V tom jak roli na podiu představuje divákům je zjevné, že herecky skutečně dospěl, zatím je to jeho nejlepší a nejtěžší postava, kterou na divadelních prknech ztvárnil. Zkrátka díky tomuto představení získal svou životní roli, ve které ukázal, že má herecky a pěvecky opravdu široký rozsah.

„Žádná role není jednoduchá, nebo jinak řečeno k žádné tak alespoň nepřistupuji. Ale role Fausta/Mefista je náročnější v tom, že ji provází mnoho textu a tudíž i zpěvu,“ upřesnil rocker.

Přitom realizace tohoto muzikálového projektu nebyla vůbec procházkou růžovým sadem. Během příprav docházela k mnoho podstatným zvratům a změnám, které práci neusnadňovaly tvůrcům ani hercům. Vypadalo to, že je muzikál, kvůli svému pohrávání s ďábelským tématem, skutečně prokletý. Ovšem nakonec se všechno v dobré obrátilo a výsledek opravdu stojí za vidění. Od premiéry díla je v divadle Hybernia pokaždé beznadějně vyprodáno.

„Ta role se mi hraje skvěle. Jsem blíženec, tudíž ve mě neustále bojují dvě duše, dobro i zlo. A díky Mefistovi můžu ventilovat obě dvě ven. Fakt mě to baví,“ prozradil Pepa Vojtek pocity ze své role.

Mimo Vojtka se v muzikálu objeví například Ivana Korolová, která je také nominovaná na cenu Thálie. Dále třeba Hanka Křížková, Michal Novotný nebo Jiří Zonyga, který se kromě své role Andreucia zhostil také nelehkého úkolu - a to alternace Josefa Vojtka.

Laureáty divadelní ceny Thálie vyhlásí Herecká asociace již 25. března v Národním divadle. Letos vznikla v Čechách v kategorii Opereta, muzikál muži opravdu velká konkurence, uvedlo se neuvěřitelných padesát sedm muzikálů a pět operet. Josef Vojtek se v tomto klání utká s kolegy Vojtou Dykem a Romanem Tomešem. O prestižní ocenění bojuje celkem dvacet čtyři umělců. 

Reklama

Výběr článků

Načítám