Hlavní obsah

Fáben dostal k jubileu své oblíbené banány

Novinky, Jiří Smutný

Šimpanz Fáben je ze všech obyvatel brněnské zoologické zahrady služebně nejstarší. Ve čtvrtek 27. srpna oslavil 36. narozeniny.

Foto: Jiří Smutný

Fáben miluje banány

Článek

Gratulovat mu přišla nejen jeho chovatelka Mariana Hubíková, ale i novináři, návštěvníci zoo a samozřejmě jeho dvě kamarádky, s nimiž sdílí ubikaci, Gina a Mary. S těmi se pak oslavenec při likvidaci dárků spravedlivě rozdělil.

Fáben se narodil v roce 1979 ve Švédsku. Odtud pak putoval po dalších zahradách, až v roce 1996 dorazil do Brna. Tam nahradil uhynulého samce Filipa a dělal společnost samicím Pegy a Dady.

V roce 2012 uhynula poslední stará samice a Fáben v expozici osiřel. Proto mu byly vybrány dvě nové společnice Gina a Mary, které přicestovaly z Plzně. Narozdíl od svých předchůdkyň jde o samice mírnější povahy, což umožnilo Fábenovi dostat se po dvouletém společném soužití do významné role vůdce skupiny.

„Fáben sice není chovný samec, ale je to nekonfliktní a pohodové zvíře. Taky je velmi vděčný strávník. Největší radost mu dělají banány, ale taky třeba cibule nebo párek. A taky má rád, když ho drbu na zádech,“ prozradila jeho chovatelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám