Hlavní obsah

Energie Skupiny ČEZ rozžhaví kytary vltavotýnských rockerů

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 16 rockových skupin složených výhradně z vltavotýnských muzikantů se představí posluchačům v pátek 19. prosince v Městském kulturním domě Sokolovna v Týně nad Vltavou.

Foto: Activ

Loni se na Týnfestu rozbalili temní Root.

Článek

Generálním partnerem unikátního festivalu Týnfest 2014, kvůli němuž se dalo znovu dohromady už téměř legendární vltavotýnské thrashmetalové uskupení Morax, je Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ. Sokolovnu najdete v Tyršově ulici hned vedle fotbalového hřiště.

„ČEZ je vlastně sedmnáctou skupinou, která bude v Sokolovně vystupovat. Díky ní se totiž může letošní Týnfest v tak velkém měřítku uskutečnit. Finanční podpora Jaderné elektrárny Temelín je základním stavebním kamenem celé akce,“ uvedl produkční Týnfestu, Filip Valtr z občanského sdružení Activ.

Festival Týnfest je unikátním projektem zejména proto, že v sestavě každé účinkující kapely musí být alespoň jeden hudebník pocházející z Vltavotýnska. Z počtu přihlášených rockových uskupení je patrné, že Týn nad Vltavou a jeho okolí je skutečnou rockerskou líhní.

Označení Týnfest speciál!, organizátoři také nepoužili náhodou. Aby se program festivalu dal vůbec časově zvládnout, bude se historicky vůbec poprvé odehrávat na dvou pódiích. Velká stage bude umístěna ve velké hale Sokolovny a druhá, menší, pak v prostorách Music clubu.

„Přípravy jsou v plném proudu. Nejenže nás čeká rekordní počet kapel, ale navíc pro všechny časy a budoucí pokolení připravuje také kompilační cédéčko vltavotýnských skupin,“ poznamenal Filip Valtr.

Tradice hudebního festivalu Týnfest se začala psát v roce 2008. První tři letní ročníky se odehrály na otáčivém hledišti v Bedřichových sadech, čtvrtý se konal v roce 2011 Albrechticich nad Vltavou, přičemž současně vznikla zimní verze Týnfestu ve vltavotýnské Sokolovně. Od té doby se zde koná pravidelně v prosinci.

„Základna mladých muzikantů v Týně je velmi bohatá a jsme samozřejmě rádi, že díky Jaderné elektrárně Temelín je možné uspořádat tuto akci, která je dalším zpestřením kulturní nabídky města a současně umožňuje začínajícím skupinám představit se veřejnosti. Podporu aktivit mladých jak v oblasti sportu, tak kultury, považuji z dlouhodobého pohledu za jeden z našich hlavních úkolů,“ konstatoval starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Skupina ČEZ je generálním partnerem Týna nad Vltavou v řadě projektů. „Z prostředků, které v rámci Oranžového roku pravidelně dostáváme, je podporována celá řada sportovních, kulturních a společenských akcí ve městě v podstatě celoročně. Konkrétně můžu jmenovat Vltavotýnské výtvarné dvorky, městské slavnosti, přehlídku Kouzelný koktejl, letní divadelní sezónu na otáčivém hledišti, Dny otevřených dveří ve sportovní hale, různé sportovní turnaje, programy pro děti a podobně. V průběhu roku se u nás s podporou ČEZ odehrají desítky akcí,“ zdůraznil starosta.

Vedle mladých kapel, z nichž za zmínku určitě stojí  Desire for sorrow, která letos v dubnu zvítězila prestižní českou soutěž kapel MetalGate massacre, letos čeká návštěvníky Týnfestu také thrashmetalová legenda Morax. Starší ale stále divoký kvintet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám