Hlavní obsah

Ekofarem přibývá a daří se jim. Příkladem je rodinná Farma Moulisových nedaleko Plzně

Novinky, Lucie Nemešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekofarma Moulisových v Milínově nedaleko Plzně hospodaří dle principů ekologického zemědělství. Navíc zprostředkovává ve spolupráci s organizací Bioinstitut školám exkurze, aby se i budoucí kuchaři seznámily s ekozemědělstvím a biopotravinami.

Článek

Rodinná farma Moulisových, která hospodaří na 147 hektarech půdy, funguje na principu ekologického zemědělství.

„Specializujeme se na chov skotu bez tržní produkce mléka, a to masné plemeno Simentál. Maso je zpracováno do vakuovaných balíčků a prodej probíhá formou objednávkového systému v e-shopu pro registrované zákazníky jednou měsíčně. Jedná se o velmi kvalitní vyzrálé bio hovězí maso z mladých kusů. Sezónně nabízíme i produkty z bio hovězího. Oblíbené jsou především játrové paštiky nebo demi-glace,“ popisuje produkci majitel farmy Pavel Moulis.

Farma se mimo jiné zaměřuje také na vzdělávací aktivity pro děti i dospělé nebo třeba pořádá příměstské tábory pro děti. Jednou z posledních iniciativ byla exkurze střední hotelové školy z Plzně, jejíž studenti se na farmě seznamovali s principy ekologického zemědělství a původem biopotravin. Cílem akce bylo motivovat budoucí kuchaře k tomu, aby vařili i z biopotravin.

„Naší snahou je motivovat mladou generaci k většímu zájmu o zemědělství skrze jídlo, diskutovat s nimi potřebu znalosti původu a postupů jeho vzniku. Je pro nás důležité, aby si budoucí pracovníci v oboru gastronomie uvědomili možnost volby – co a koho nákupem podpoří. Zároveň upozorňujeme na přidanou hodnotu biopotravin,“ říká Andrea Hrabalová z Bioinstitutu.

Ekologické zemědělství je šetrné k půdě a krajině. Díky postupům se snižuje riziko eroze, zadržuje se voda v půdě a je tím pádem úrodnější. Navíc na této půdě dle odborníků žije o 30 procent více druhů živočichů než v podnicích, které nehospodaří dle pravidel ekologického zemědělství.

Další akce v rámci projektu BIO v regionu se chystají na prosinec. Například v Chebu na Mikuláše proběhne pro veřejnost otevřený seminář vaření. Uskuteční se na místní ISŠ. Další ze série školních exkurzí na plzeňskou farmu je pak v plánu na konec letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám