Hlavní obsah

Dvojice vynikajících japonských houslistů zahraje v Písku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písecké kulturní léto jako finální třešničku na dortu nabídne v neděli 15. září koncert umělců až z dálné Země vycházejícího slunce - vystoupí Minori Nakaune a Hiroaki Goto.

Foto: Petr Hejna

Pohled na Písek od koncertní síně Trojice

Článek

Minori Nakaune, členka hirošimského symfonického orchestru, má na naši zemi mnohé vazby. Jednak v Praze studovala na HAMU a pak po návratu do Japonska se intenzivně věnovala osobnosti a dílu českého skladatele Otakara Ševčíka.

Iniciovala vznik souboru The Ševčik Players, s osobou v Písku dlouho působícího Ševčíka seznamuje coby respektovaný hudební pedagog své žáky a prezentuje jeho techniku kromě Japonska v mnoha dalších koutech světa. Vydala již pět sbírek Ševčíkových děl. Na koncert do města nad Otavou Minori Nakaune dorazí přímo z Dublinu, kde předtím vystoupí sólově v katedrále sv. Patrika.

Na písecký koncert si přizvala i svého žáka Hiroakiho Gotu, stejně jako ona sama před lety dnes studujícího na pražské HAMU a pocházejícího z Hirošimy. Společně zahrají kousky jak z klenotnice nejzásadnějších představitelů klasické hudby, tak skladby z pera méně známých autorů, jako byl třeba belgický houslista Eugene Ysaye. Dojde i na reminiscence na Japonsko.

Program: J. S. Bach – Sonata I G minor, BWV 1001 (Adagio, Fuga/Allegro/, Siciliana, Presto), J. S. Bach – Partia II minor, BWV 1004, E. Ysaye – Sonata Op. 27-2 (Obsession), N. Paganini – Caprice Op. 1-23 (Posato), Asian Affection and a Japanese Song: Moon Over The Ruined Castle, Japanese Songs – Sakura, Song of The Beach, Red Dragonfly.

Stylovost zážitku doplňuje neobvyklost tištěné verze programu, vyhotovená na originálním japonském papíru.

Vystoupení v koncertní síni Trojice se uskuteční v neděli 15. září, a to již od 14 hodin. Pořádá Centrum kultury Písek.

Reklama

Výběr článků

Načítám