Hlavní obsah

Dvojice turistů se ztratila v Jizerských horách, večer je zachránila horská služba

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horská služba v Jizerských horách měla v sobotu 7. ledna večer plné ruce práce. Dvojice turistů se ztratila v zasněženém terénu a nedokázali se dostat zpět.

Foto: Horská služba - hscr.cz

Horská služba ČR

Článek

Turisté se po zoufalém hledání cesty zpět do hotelu v Kořenově ztratili a v hodně zasněžené krajině a nedokázali najít cestu zpět. Obrátili se proto o sedmé hodině večerní na linku 158 o pomoc. Policisté případ předali horské službě, která ihned zareagovala.

Horská služba ztraceným turistům zavolala na mobilní telefon, ze kterého si oni sami zavolali pomoc. Turisté přesně popsali místo, kde se nacházejí, a záchranáři tak došli k přesné identifikaci místa. Jednalo se o údolí řeky Jizery pod osadou Jizerka.

„To je ovšem místo značně neprůchodné. Z rozhovoru s turisty vyplynulo, že se vydali nejen mimo značené stezky, ale přímo do volného terénu mimo jakékoliv cesty,“ popsal situaci René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory.

Členové horské služby vyrazili na skútrech do nepřístupného terénu. Vyrazili ze stanice Jizerka a Rejdice. Kvůli velkému množství sněhu a špatnému terénu, vyměnili záchranáři skútry za lyže. Kolem půl desáté večer nalezli oba podchlazené turisty. Ti byli jinak v pořádku. Horská služba je proto vyvedla na cestu do Martínského údolí a odvezla je do hotelu.

„Upozorňujeme všechny návštěvníky Jizerských hor na silnou sněhovou pokrývku v celé oblasti. Především mimo značené cesty je pohoří v podstatě neprostupné a turisté na to musí při svých výletech dbát. Stejně tak by měli plánovat trasy tak, aby se dostali do cíle ještě za světla a rozhodně by se neměli mimo cesty vůbec pouštět,“ důrazně varoval náčelník Mašín.

Reklama

Výběr článků

Načítám