Hlavní obsah

Dům kultury v Ostravě-Zábřehu své brány otevřel před 57 lety

Novinky, Josef Zajíc

V pondělí 22. února uplynulo 57 let od slavnostního otevření Domu kultury pracujících NHKG (Nová huť Klementa Gottwalda). Čtyřpatrová budova, postavená podle plánů pražského architekta Jiřího Krohy byla otevřena 22. února 1959.

Foto: Zdroj Archiv MMO

Dům kultury pracující NHKG . Otevřen 22.2.1959

Článek

Bylo spočteno, že všechny sály, učebny a přísálí mohly pojmout až 3500 lidí. Jen velký sál byl pro 620 návštěvníků. Původní zaměření na kulturně osvětovou činnost, zejména pro zaměstnance Nové huti, se časem rozšířilo o další činnosti zejména pro širokou veřejnost.

Své zázemí zde našly zájmové kroužky pěvecké, divadelní, hudební, loutkářské a taneční. Scházely se zde lidové folklorní soubory a dechové kapely, které mají i dnes v Ostravě svůj zvuk. Součástí zařízení byla knihovna s hudebním oddělením.

Kulturně společenský stánek měnil v průběhu doby své názvy i majitele. Od prvního názvu Dům kultury pracujících NHKG přes Dům kultury NH Ostrava - Jih až po dnešní název Dům kultury Akord ve stoprocentním vlastnictví statutárního města Ostrava.

Za dobu své existence prošel objekt několika stavebními úpravami a rekonstrukcemi. Poslední největší rekontrukce začala v polovině roku 2012 a byla přes některé potíže definitivně ukončena na podzim roku 2015 v nákladu zhruba 128 miliónů korun. Rekonstrukce krásného kulturního stánku se podařila.

Dům kultury Akord v Ostravě - Zábřehu nabízí: Světlo. Prostor. Architekturu. Variabilitu. Atmosféru. Vybavení. Dostupnost. Občané - i ze širokého okolí - využívají 3 velké sály, 7 salonků, 3 cvičební sály, 4 učebny, krásný nový klub a atraktivní, pestré zážitky.

Občerstvení návštěvníkům poskytuje Restaurace Akord a ubytovaní najdou v Hotelu Akord. K dispozici je letní zahrada s dětským hřištěm. Návštěvníci kulturních podniků, divadelních představení, tanečních či plesů mají velmi dobrou dopravní dostupnost autobusy MHD, které mají zastávku asi 150 metrů od Náměstí SNP.

Kulturní dům Akord v Ostravě - Zábřehu sousedí se sportovně - odpočinkovým Vodním areálem Jih a krásnou přírodou severní části Bělského lesa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám