Hlavní obsah

Držitelem putovního poháru závodu 24 hodin na kole se stal Stanislav Růžička z Křižanova

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Společnost Rozhoupej město Ústí nad Orlicí věrna tradici zajistila konání již VII. ročníku závodu pro všechny odvážné cyklistické nadšence z okolí i vzdálených míst ČR včetně Slovenska - 24 hodin na kole se startem 30. června.

Foto: Stanislava Dvořáková

Stanislav Růžička z Křižanova (okres Žďár nad Sázavou) za 772,8 ujetých kilometrů převzal putovní pohár závodu 24 hodin na kole.

Článek

Zvukem klaksonu v 10 hodin v neděli 1. července skončil vytrvalostní závod 24 hodin na kole.

Závod pro amatérské cyklisty je rozdělen do kategorie pro jednotlivce, dvoučlenné a tříčlenné týmy, děti do 15 let a to samé pro oblíbené koloběžky. V letošním roce přibyl tandem rodin a historická kola. Zásluha na konání patří jeho řediteli Matouši Pořickému a Daliboru Adamovi, který zajišťuje technické a administrativní záležitosti.

Start a cíl byl tradičně v areálu firmy Moldex/Metric v Hylvátech. Okruh dlouhý 9,2 km vedl po Hylvátech směrem na Dlouhou Třebovou, kde pokračoval po vedlejší komunikaci podél řeky Třebovky k železniční estakádě, odkud se stejnou cestou vracel zpět.

Taktika a strategie mezi odpočinkem a tempem ujetých kilometrů a dodržováním dopravních předpisů byla věcí samotného závodníka. Omezení platilo jen pro mládež do 15 let, která v době od 22. do 6. hodiny ranní na trať nesměla. Jelo se za plného silničního provozu a poděkování patří ohleduplnosti projíždějících řidičů.

O oblíbenosti této prověrky fyzické i psychické zdatnosti svědčí stále narůstající počet účastníků, kdy z původních 20 v prvním ročníku, v letošním roce nastoupilo již 90.

V kategorii jednotlivců byl překonán i rekord najetých kilometrů, a to vítězem Stanislavem Růžičkou z Křižanova, který ujetím 772,8 km poprvé zapsal své jméno na putovní pohár. Stal se tak vážným soupeřem držiteli putovního poháru Michalu Kubištovi z Dlouhé Třebové, který usiluje vítězstvím v roce 2017 o získání dalšího a letos se mu nepodařilo závod dokončit. Na 2. místě skončil Pavel Horký z Rudy se 736 km před pravidelným účastníkem Davidem Polákem z Ústí nad Orlicí, který najel 616,4 km.

Z žen nejvíce - 469,2 km - najela Martina Rábová z České Třebové a celkově skončila na 9. místě.

O budoucnost účasti na závodě se nemusejí pořadatelé obávat, což potvrdil zájem mladé generace. V kategorii dětí do 15 let první dvě místa obsadily dívky, a to Lucie Škabrahová (ročník 2003) z Medlova s 248,4 km a Kamila Ryšavá (r. 2006) z Ústí n. O. s 202,4 km. Třetí skončil Patrik Kosek (r. 2010) z Hradce Králové s 165,6 km, který se pravidelně závodu zúčastňuje od roku 2014, kdy najel na odrážedle 18,2 km. Letos nejmladší byl pětiletý Lukáš Pur z Medlova s najetím 116,4 km.

V závodech dvoučlenných družstev zvítězil tým TJ Sokol UO (Vladimír Lehký, Tomáš Vacek) 782 km a v trojčlenných TNT"n"Dynamite (Radim Šimeček, Kristián Škoda, Martin Dluhý) 818,3 km.

Oživením byl tandem z Bratislavy, kdy Miroslav Krejčí v roce 2016 závodil v duotýmu a tentokrát přijel i s manželkou Vlaďkou a dcerou Jankou. Novinkou byla i jízda historického kola 239,2 km Tomáše Studničky z Loun.

V kategorii koloběžek se umístili v pořadí 1. Aleš Dytrt (Žamberk) 450,8 km, 2. Miroslav Machota (Koštov) 404,8 km 3. Jiří Škabraha (Medlov) 368 km.

Ve dvojtýmu vyhrál KOSTKA Racing Team s 404,8 km. Dále ještě závodil rodinný tým Lebeďáků z Ústí nad Orlicí.

Spokojeni byli všichni, i když studený ostrý vítr potrápil zejména v noci závodníky i pořadatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám