Hlavní obsah

Druhá vlna kotlíkových dotací se blíží, Bohumíňáci mohou získat až 95procentní příspěvek

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Bohumíně chtějí i ve druhé vlně kotlíkových dotací motivovat domkaře k výměně starých kotlů za nové. Zdejší zastupitelé proto tento týden na mimořádném zasedání jednomyslně schválili 7,5 tisícový příspěvek z městské kasy pro Bohumíňáky, kteří uspějí ve druhé vlně kotlíkových dotací.

Foto: město Bohumín
Článek

Ta odstartuje už letos v září a pro Moravskoslezský kraj je vyčleněno téměř 900 miliónů korun. Vztahuje se zpětně i na výměny kotlů provedené od půlky července 2015. Žadatelé mají šanci získat z evropských fondů podle zvoleného druhu vytápění zpět 75 až 80 procent nákladů, nejvýše 120 tisíc korun. Žadatelům z Bohumína dá kromě města na výměnu kotle 7,5 tisíce korun Moravskoslezský kraj a stejnou částkou jim přispěje i stát, a to v rámci bonusu pro obce se zhoršenou kvalitou ovzduší.

S příspěvkem kraje, státu i města mohou Bohumíňáci získat na výměnu kotle až 95procentní dotaci. Kromě toho jim město nabízí i bezúročnou půjčku na pořízení kotlů ve výši 60 tisíc korun. Dohromady letos radnice na kotlíkové půjčky i dotace vyčlenila 2 milióny korun. V první vlně kotlíkových dotací uspělo s žádostí 117 domkařů z Bohumína, 37 z nich využilo bezúročnou půjčku města za celkem 2,2 milionu korun.

„Ovzduší trápí celý náš kraj, a tak se znovu s Dolní Lutyní i Rychvaldem připojujeme ke společnému řešení, abychom přiměli maximum občanů k výměně kotlů. Naši pracovníci jsou připraveni zájemcům o kotlíkovou dotaci podat potřebné informace, případně jim pomoci s vyplněním žádosti. Žadatelům zase nabídneme možnost bezúročných půjček na pořízení kotle, abychom jim pomohli překlenout období, než jim kraj vyplatí dotaci,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Moravskoslezský kraj vyhlásí ve čtvrtek 29. června pravidla pro nové kotlíkové dotace, žádat o ně bude možné od začátku září. Bohumín ve spolupráci s krajem zajistil pro obyvatele Bohumína, Rychvaldu i Dolní Lutyně konzultační den ke kotlíkovým dotacím přímo v Bohumíně. Veřejnost na něm dostane maximum informací ke kotlíkovému projektu. Uskuteční se v pondělí 19. června v 15 hodin v budově radnice. Krajští i městští úředníci lidem zodpoví jejich dotazy ke kotlíkovým dotacím.

„Ve druhém kole se mírně mění pravidla podpory, která výměnu kotlů zpřísňují, stát tlačí na co nejekologičtější výměnu. Ti, kteří s výměnou kotlů ještě váhali, by se do ní určitě měli pustit. Nespoléhal bych na to, že bude další výzva, teď mají lidé tu nejlepší šanci dotaci využít. Až se vyčerpají evropské peníze, tak možnost získat dotaci už nebude. Žádost o dotaci se v této výzvě bude podávat jen elektronicky, takže lidé nemusejí nikde čekat fronty kvůli podání žádosti. Papírové podklady pak budou dodávat na kraj dodatečně,“ sdělil místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Žádosti se podávat budou na rozdíl od první výzvy pouze elektronicky, a to prostřednictvím webové aplikace na adrese kotliky.msk.cz. Podrobnější informace jsou k dispozici na lokalni-topeniste.msk.cz a na stránkách kraje www.msk.cz, záložka Úřední deska, odkaz Dotace. Zájemci se mohou se svými dotazy obracet také na krajskou "kotlíkovou" linku - 595 622 355 nebo písemně na e-mailovou adresu kotliky@msk.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám