Hlavní obsah

Dřevěné sochy v městských lesích dokreslují atmosféru odpočinových míst

Novinky, Stanislava Dvořáková

Správa lesů Města Ústí nad Orlicí s Odborem KČT Horal trvalou péčí o kvalitu turistických zázemí zpříjemňují procházky a výlety pěších i cyklistů v okolních městských lesích.

Foto: Lukáš Prokeš

Sova Kukula vyřezaná do dřeva zmírňuje stísněný pocit bývalé rasovny a otevírá dobrodružnou cestu Vlčím dolem.

Článek

Jednou z oblíbených vycházkových tras se staly lesní cesty na Andrlův chlum. Řada těchto turistických zastavení je zároveň součástí turistického poznávacího okruhu městem Ústí nad Orlicí. 

Z tohoto důvodu jsou tato místa středem pozornosti odboru Klubu českých turistů Horal, který spolu se Správou lesů města Ústí nad Orlicí se trvale stará v okolních městských lesích o úroveň turistického zázemí. Není to jen kvalita vycházkových cest, ale také vybavení příjemných zákoutí k posezení doplněných zajímavými prvky v souladu s okolní přírodou.

Každoročně je tento mobiliář kromě údržby a oprav, na kterých se kromě času často podepisují i vandalové, doplňován dřevěnými sochami za účelem zvýšení zajímavosti a zpříjemnění procházek výletníků.

Lze se tak setkat na úpatí Andrlova chlumu s úsměvnou postavičkou trpaslíka Andrláčka, U loučení s velkou sochou violoncellisty včetně četných dalších odpočinkových posezení u studánek i v zátiší lesa.

Pro výletníky, kteří mají rádi tajemno, se nabízí cesta Vlčím dolem, kde v místě bývalé chalupy obecního kata a pohodného (po zrušení hrdelního práva v roce 1768 se toto místo začalo nazývat rasovna) nyní nad pořádkem jako symbol moudrosti bdí do krásy dřeva zakletá sova Kukula. Přesto okolní hustý lesní porost s genetickou bankou hodnotného semenného materiálu místních dřevin ukončený studánkou s vlčí hlavou vyvolává stísněný dojem.

V dávných dobách 17. století zde bylo hluboké údolí se strmými zarostlými svahy, které bylo útočištěm pro vlčí smečky. Obávaný pelech, neprostupná houští a podezřelá chalupa bývalého kata byly příčinou, proč se místní obyvatelé do zboření rasovny těmto místům vyhýbali a dodnes si nesou pečeť obávaného tajemna.

Ukončením této dobrodružné cesty je kouzelné místo poblíž silnice s Vicenovou studánkou s občerstvením čerstvou ústeckou vodou a posezením. Dalším příjemným místem je lavička U Starého Oustí, kde nad kapličkami Křížové cesty na návštěvníky čeká neškodný krokodýl pouze se strachem vyvolávajícím jménem Chňapík.

Pro velký zájem turistů, kteří s oblibou tráví víkendy v těchto místech byly v letošním roce doplněny u kapliček další lavičky se zajímavou možností pozorování dění v hmyzím hotelu.

Tato skrýš pro drobný prospěšný a neagresivní hmyz vdechla lesu nový život. Útočiště během léta i pro přečkání zimy zde našly četné druhy jako zlatoočky, včely samotářky, slunéčka sedmitečná i motýli. Pro přítomného diváka se tak dění v hmyzích hotelu stalo dalším obohacením poznání tajů přírody.

Reklama

Výběr článků

Načítám