Hlavní obsah

Drážďany netrpělivě čekají na krájení vánoční štóly

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původní středověké postní jídlo, nyní s ochrannou známkou, začalo nabývat na vážnosti až s jeho dodáváním na královský trůn. Do původního pečiva se nesmělo dávat mléko ani máslo, zrušil to až papež Inocenc VIII. roku 1491 takzvaným Máslovým listem. Od té doby je štóla výživnější.

Foto: Frank Exss

Slavnostní průvod od Zámeckého nádvoří na Altmarkt.

Článek

August Silný založil tradici

Hodně si na ni potrpěl například kurfirst August Silný, v roce 1730 při vojenské přehlídce Zeithainer Lustlager nechal od cechu drážďanských pekařů upéci obří štólu o váze 1,8 tuny. I když ji pekli v červnu, je považována za matku drážďanských štól - 100 kuchařů ji vyrobilo z 3600 vajec, 326 konví mléka a 20 metráků pšeničné mouky. Váha byla dávno překonána. 

V Drážďanech se slavnost odehrává na Štrýclmarku, trhu nazvaném po štóle. Hlavní událostí  je každým rokem Štólová slavnost o druhé adventní sobotě - letos tedy slavnost připadne na sobotu 6. prosince.

Na celý den je připraven bohatý program, ale největší atrakcí je procesí, které vyjde v 11.00 hodin od náměstí Schlossplatz a bude procházet centrem města. Na jednom z vozů se poveze i obří štóla. Nejmalebnější částí je moment, kdy procesí prochází ulicí Augustusstrasse s nástěnným obrazem knížecího průvodu Fürstenzug.

Kolik váží, se zatím neví

Program začne již v 9.30 hodin na Schlossplatzu, návštěvníky přivítá saský panovník August Silný a jeho dvorní pekař Zacharius. Od 10.00 hodin bude program pokračovat na pódiu, kde se bude za účasti prominentních hostů a štolové dívky odvíjet program vztahující se k historii štóly, doplněný slavnostními projevy představitelů pekařského svazu.

Kolem 10.30 hodin se začnou scházet a řadit účastníci procesí. Již o čtvrt hodinu později dojde ke slavnostnímu odhalení štóly. Kolik letošní štóla měří a váží, je zatím tajemství. Oslava loni přilákala do centra Drážďan přes 150 tisíc návštěvníků a loňská štóla překonala svou váhou 4246 kg o 46 kg váhu gigantické štóly z roku 2000, jež se pyšní zápisem do Guinessovy knihy rekordů.

Rozřežou ji a rozprodají, část výtěžku jde na dobročinnost

Obří štóla bude mít určitě i letos dobrých pár tun. Přesný rozměr a váha letošní štóly jsou zatím tajné a budou oznámeny až těsně před slavností.

Procesí zhruba kolem dvanácté dorazí na náměstí Altmarkt, dějiště nejstaršího vánočního trhu v Německu Štrýclmarkt. Zde bude maxištóla naříznuta obřím 1,6 metrů dlouhým štólovým nožem a kolem 12.25 hodin se zahájí prodej a na jevišti začne slavnostní program.

Štóla se kupuje za štólové tolary, které se mění za eura ve speciálních stáncích rozmístěných na náměstí Altmarkt poblíž krájené štoly. Zhruba v 15.30 slavnost na Štrýclmarktu skončí.

Štólová dívka

Štólové procesí se skládá s více než dvaceti obrazů, které zobrazují významné okamžiky z dějin drážďanské štoly. Nejdůležitějším vozem procesí bude vůz s obří štólou.

Tu bude doprovázet štólová dívka Luise Fischer, která reprezentuje místní pekařství a cukrářství, které jsou certifikovanými producenty originální drážďanské štoly. Chybět nebude ani obří štólový nůž, je replikou originálního nože z roku 1730 - měří 1,60 metru a váží dvanáct kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám