Hlavní obsah

Domov pro seniory v Lázních Kynžvart má nové, moderní pokoje

Novinky, Alena Lochmannová

V Domově pro seniory v Lázních Kynžvart byla v polovině prosince dokončena třetí etapa projektu, v rámci něhož byla z rozpočtu Karlovarského kraje realizována přestavba sociálních zařízení a provedena kompletní modernizace a rekonstrukce 26 pokojů, které slouží převážně imobilním klientům.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Koupelny jsou vybaveny bezbariérovým WC a sprchou se sedátkem.

Článek

Realizace víceetapového projektu v celkové hodnotě přes 17 miliónů korun byla v Domově pro seniory zahájena již v roce 2013, kdy bylo zrekonstruováno prvních pět pokojů. O rok později, v rámci druhé etapy došlo k modernizaci dalších šesti pokojů a v letošním roce byla dokončena již třetí etapa, která zahrnovala práce v 15 pokojích.

„Nové místnosti využívají především imobilní klienti, proto byla rekonstrukce zaměřena hlavně na usnadnění života lidem se sníženou schopností pohybu. Vstupy do pokojů byly rozšířeny, demontovaly se prahy a dveře byly opatřeny madly pro usnadnění pohybu klientům na invalidním vozíku. Koupelny jsou vybaveny bezbariérovým WC a sprchou se sedátkem,” uvedla ředitelka Domova pro seniory Lenka Wohlrabová.

Stavební firma v Domově provedla kromě bouracích prací a vyzdění nových příček také modernizaci rozvodů vody, kanalizace i elektřiny. Byla vybourána již nevyhovující umakartová jádra, která byla nahrazena zděnými koupelnami s novými obklady a dlažbou s protiskluzovou úpravou pro větší bezpečnost klientů.

„Díky modernizaci a uzpůsobení bydlení klientům, kteří jsou imobilní, jsme pro Karlovarský kraj získali další místo, kde je krom klasické služby domova pro seniory možné poskytovat i další sociální službu a to domov se zvláštním režimem,” uvedla vedoucí odboru sociálních věcí Stanislava Správková.

Investice do modernizace Domova pro seniory v Lázních Kynžvart tímto rokem nekončí. V plánu je realizace dalších etap, které zahrnují kompletní přebudování zbývajících 48 pokojů včetně koupelen a vybavení nábytkem.

„Začátkem příštího roku zahájíme také projekt s názvem "Požárně bezpečnostní řešení Domova pro seniory v Lázních Kynžvart", v rámci kterého bude za bezmála 4 milióny korun zhotoveno nové nouzové osvětlení, nová bezdrátová elektronická požární signalizace či nové osazení a úpravy vnitřních dveří mezi jednotlivými požárními úseky tak, aby byla zajištěna bezpečnost klientů v případě požáru,” doplnil náměstek hejtmana pro sociální oblast Miloslav Čermák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám