Hlavní obsah

Domácí památky táhnou stále víc, návštěvnost vloni činila přes 5,5 milionu lidí

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Každým rokem stoupá domácí turistika. Zvýšil se zejména zájem o návštěvu historických památek. Objekty ve správě Národního památkového ústavu loni navštívilo přes 5,5 milionu lidí. Nejvíce táhly tradičně Český Krumlov, Lednice a Hluboká. Zde je ale nemalá i zahraniční klientela.

Foto: Vratislav Konečný

Konopiště

Článek

Českokrumlovský hradozámecký areál, druhý největší po Pražském hradu, navštívilo přes 400 tisíc lidí, podobně je na tom i lichtenštejnský komplex v Lednici. Sem táhne nejen zámek, ale i park. Hluboká hlásí 300 tisíc, Karlštejn o 100 tisíc méně. 

V hlavní sezoně se návštěvnost blížila k 5,3 milionu, téměř čtvrt milionu lidí si přišlo hrady a zámky prohlédnout během speciálního adventního programu. Nejsilnějším měsícem byl červenec, v němž památky navštívilo bezmála 1,3 milionu zájemců.

Táhnou i další hrady a zámky

Hranici 100 tisíc návštěvníků překonaly rovněž další památkové objekty: Valtice, Kroměříž, Konopiště, Sychrov, Křivoklát, Bouzov, Trosky, Buchlovice a Telč.

Památkářům vzrostly i výnosy. Za loňský rok činily 572 milionů korun. Stejně jako v minulých letech budou i nyní tyto prostředky použity zejména na obnovu památek a zkvalitňování služeb pro návštěvníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám