Hlavní obsah

Dobrovolní hasiči z Andělské Hory vyhledávali osoby v bruntálském polygonu

Novinky, Zdenka Spurná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náročný úkol dostali andělskohorští dobrovolní hasiči v bruntálském polygonu. Museli vyhledávat osoby. Zásah si na vlastní kůži vyzkoušel i asistent poslance Radek Vráblík.

Foto: Jakub Ščudla

Dobrovolní hasiči z Andělské Hory vyhledávali osoby v bruntálském polygonu

Článek

Do bruntálského polygonu Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje se v neděli 22. února v 9 hodin vydali dobrovolní hasiči z Andělské Hory na Bruntálsku. „Výcviku se zúčastnili čtyři členové dobrovolné jednotky z Andělské Hory a jeden příslušník z jednotky z Břidličné,“ uvedl velitel andělskohorských dobrovolných hasičů Petr Černota.

Aby náročný výcvik ve stísněném prostoru mohl být reálný jako při opravdové události, hasiči se do něj vydali v zásahovém oděvu s dýchací technikou. Po celou dobu zdolávali různé překážky, vyhledávali a zachraňovali osoby, trénovali, jak dlouho vydrží v objektu s naplněným „dýchačem“ a přes vysílačky se učili průběžně komunikovat s velitelem zásahu.

„Na celý výcvik dohlíží vyškolení profesionální hasiči, kteří následně provedou rozbor celého výcviku. I my jsme zjistili, že stále máme rezervy, na kterých musíme zapracovat, abychom urychlili průzkum a hlavně, abychom dotyčné osoby dostali, v co nejkratším čase a bez újmy na zdraví, do bezpečí,“ pokračoval Petr Černota.

Velmi náročnou simulaci zásahu si na vlastní kůži vyzkoušel i asistent poslanec Parlamentu ČR Ladislava Velebného, Radek Vráblík. „Bylo to velmi náročné, především záchrana tří osob a zdolávání velmi úzkého labyrintu. Všude máte tmu a důležitá je komunikace s druhým kolegou, se kterým ve dvojici zasahujete. Veškerý pohyb absolvujete po čtyřech. Velmi si vážím a cením práce hasičů, protože je to velká dřina,“ řekl Vráblík.

„V případě, že by Radek Vráblík měl chuť vstoupit do jednotky, tak má velmi skvělé předpoklady na nositele dýchací techniky. Na to, že o víkendu si poprvé natrénoval práci s dýchací technikou, to byla skvělá práce. Ve dvojici s kolegou zachránili tři osoby s minimální spotřebou kyslíku,“ uzavřel velitel andělskohorských dobrovolných hasičů Petr Černota.

Reklama

Výběr článků

Načítám