Hlavní obsah

Do startu závodu Lipno Ice Marathon 2017 zbývá necelý měsíc

Novinky, Adéla Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už během prosince probíhaly na zamrzlém Lipně první tréninky. Organizátoři závodu spolu s dalšími sportovci testovali vlastnosti ledu, povětrnostní podmínky i svou kondici. Nedávno přibyla i sněhová pokrývka a meteorologové opět slibují silné mrazy. Vrstva ledu na ploše by tak měla ještě zesílit.

Foto: Petr Beneš

Jednou z kategorií Lipno Ice Marathonu je i freestyle. Na snímku jsou vidět tzv. nordické brusle, i na nich se dá celý závod absolvovat.

Článek

Led je na Lipně již od prosince

Lipno se pokrylo ledem již na začátku prosince a první bruslaři vyrazili na dokonalou ledovou plochu 7. prosince. Tloušťka ledu se přiblížila k 10 cm – hranici pro bezpečný pohyb osob a následující dny začaly trénovat i lední jachty, které svištěly po perfektním ledu neuvěřitelnou rychlostí.

V průběhu prosince se nad lipenskou přehradou vystřídaly nejrůznější povětrnostní podmínky a sportovci se na led vydávali za každého počasí.

V místě startu je led souvislý a zasněžený

Nadcházející mrazivé dny by opět měly posílit ledovou vrstvu. Díky napadané vrstvě sněhu se na hladinu Lipna vydali i běžkaři.

Adéla Černá, ředitelka závodu, k tomu dodává: „Lipno je v místě startu zamrzlé dostatečně, v různých bodech tratě se provádí měření síly ledu a nyní je na něm i vrstva sněhu, takže si tréninky užívají i běžci a běžkaři. Podmínky jsou nyní výborné i pro snowkiting. Bruslaři a lední jachtaři teď ale mají podmínky pro trénink poněkud těžší.“

Registrujte se včas

Do druhého ročníku Lipno Ice Marathonu se můžete přihlásit elektronicky do 8. února nebo případně osobně v místě prezentace závodu. Pokud si netroufáte na maratonskou vzdálenost, máte možnost závodit i na poloviční trati půlmaratonu (22 km).

Pro mladé sportovce do 17 let je přichystán Young guns marathon o délce 10 km. Trať můžete absolvovat několika způsoby – běh nebo freestyle (brusle, běžecké lyže, kolo, kite, ledová jachta, kombinace).

Přijďte podpořit závodníky!

Lipno Ice Marathon se koná v sobotu 11. února 2017. I pokud nepatříte mezi závodníky, můžete si užít zimní den na čerstvém vzduchu. Udělejte si výlet, přijeďte podpořit sportovce a sledovat, jak si poradí s tratí i počasím. Krásné okolí lipenské přehrady i napínavý souboj běžců a freestylerů určitě budou stát za to.

Reklama

Výběr článků

Načítám