Hlavní obsah

Do Sklenky na Pohár

Novinky, Radek Janka

Finále Českého poháru v cyklotrialu proběhne v sobotu 9. září ve Sklence nedaleko Říčan. Závod nabídne mnohem více než jen slovní hříčku v titulku a jeho začátek je v 10 hodin.

Foto: Radek Janka

Český pohár v cyklotrialu, Praha

Článek

V nově vybudovaném trialovém areálu se kromě jezdců domácí elity předvedou také talentovaní sportovci do šestnácti let v soutěži Youth Games. Chybět mezi nimi nebudou ani čerství medailisté z mládežnického mistrovství světa UCI.

Ve Sklence je čeká pět soutěžních sekcí plných překážek různé obtížnosti. „Areál jsme začali budovat od nuly letos na jaře, jsou zde k dispozici tratě z kamenů, klád nebo pneumatik, nechybí ale ani přírodní pasáže ve svahu a potoce,” popisuje ředitel soutěže Libor Pecháček. Podle pravidel musí závodníci tyto úseky projet na kole, aniž by se dotkli nohou země. Obtížnost se u jednotlivých věkových kategorií stupňuje.

Pořádající Cyklo-trial klub Střední Čechy se během poměrně krátké doby vypracoval mezi výrazné hráče na poli mládežnického cyklotrialu. Svůj podíl na tom má nejen zdravé nadšení rodičů malých závodníků, ale také kvalitní zázemí, které jim klub poskytuje. Tréninky vedou bývalí i současní závodní jezdci, klub má k dispozici krytou halu pro zimní období a letos dokončil výstavbu výše zmíněného rozsáhlého venkovního trialového areálu ve Sklence.

To vše se odráží i na sportovních výsledcích. Na letošních UCI Trials World Youth Games v Dánsku (mistrovství světa mládeže do 16 let) získali dvě z celkových tří medailí pro Českou republiku právě jezdci tohoto středočeského klubu.

Denisa Pecháčková (10 let) dosáhla na zlato v kategorii mladších dívek a Vojtěch Hříbek (také 10 let) skončil bronzový v kategorii poussin. Oba jezdci byli zároveň i členy družstva, které vyhrálo cennou zlatou medaili v soutěži národních týmů. Reprezentace se účastnili také další dva zástupci klubu, bratři Kalašovi. Starší Vojtěch postoupil mezi finalisty v benjaminech, mladšímu Jakubovi postup v poussinech unikl o pouhé dva trestné body.

Český pohár v cyklotrialu letos prošel face-liftem. Přibyli noví organizátoři, navýšil se počet závodů a především část soutěží byla spojena s dosud samostatným pohárem mládeže. Výhody tento krok přinesl oběma stranám – sdílené organizační zázemí umožnilo pořadatelům soustředit energii na přípravu tratí. Výsledkem provedených změn jsou závody atraktivní pro jezdce i diváky, což bylo vidět třeba na začátku letních prázdnin v Praze. Soutěž Decathlon Českého poháru tehdy přilákala téměř 80 závodníků ze čtyř zemí a stovky diváků.

„Rádi bychom podobný závod zařadili do seriálu i příští rok, ideálně v podobě mezinárodní soutěže třídy C1,” nastínil plány David Kalaš, jeden z organizátorů českého cyklotrialu.

Zatímco Český pohár dospělých sobotním závodem pro letošek končí, mládežnický seriál Youth Games pokračuje 30. září v Českých Budějovicích a 14. října ve Veselí nad Moravou. Slavnostní gala odpoledne s vyhlášením sezony je naplánováno na 25. listopadu do Olomouce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám