Hlavní obsah

Do Rychtářova přijedou po roce opět závodit mopedy

Novinky, Petr Večeřa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosažení stokilometrových rychlostí, zvuk vysokootáčkových motorů, závan zplodin dvoutaktních jednoválcových motorů - to vše slibuje 14. ročních Moped Rallye Rychtářov. Uskuteční se 5. července.

Foto: Petr Večeřa
Článek

Jako každým rokem (letos již čtrnáctým) se v Rychtářově u Vyškova budou opět rozléhat zvuky jednoválcových historických mopedů značek Stadion a Jaweta.

V den, kdy si připomíná Česká republika státním svátkem příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje se na okraji města Vyškova, v místní části Rychtářov opět povede litý souboj zhruba 80 závodníků jak na originálních, tak speciálních strojích.

Přesná čísla závodníků se dozvíme až v samotný den závodu, nicméně informace od pořadatelů a dlouhodobá tendence navyšování se počtů napovídají, že i letošní ročník by mohl přilákat opět rekordní počet nejen závodníků, ale i širší davy zvědavců, nadšenců a hlavně příznivců tohoto zprvu amatérského motoristického sportu. 

Markantní nárůsty začaly teprve před třemi lety, kdy Moped Team Rychtářov přišel s myšlenkou spojit se s ostatními pořadateli tohoto krásného sportu a společně s nimi sjednotit a vytvořit jednotná pravidla pro kategorii originál, a upravované stroje, tzv. speciály. Hlavně ve zmíněné upravované kategorii se pravidla hojně diskutovala a ladila. Díky pevným pravidlům tak může oko diváka zhlédnout vyrovnané souboje závodníků, dnes už většinou jezdících za svůj tým, ve svých stájových barvách.

K základním týmům, které pořádají obdobné závody a přistoupily ke sjednocení pravidel, tudíž jsou součástí poháru zvaného Hrací karty Moped Cup, patří zmíněné domácí družstvo Moped Team Rychtářov, dále pak týmy z okresu Přerov a Prostějov. Jsou však i jiné týmy, které pravidelně jezdí na všechny závody poháru. Nejdelší cestu do Rychtářova musí zdolat týmy z obcí Králíky, Tlumačov, Břehy, či z okresu Frýdek-Místek.

Každým rokem se tak potkávají v Rychtářově dnes už kamarádi z celé Moravy, kteří si ale při odmávnutí zeleným praporkem, tak jak u každého sportu, nic nedarují. Zkrátka je to sport jako každý jiný a adrenalin v těle udělá své.

Ten však nekoluje pouze mezi závodníky, ale také v zástupech diváků podél uzavřené trati. Zapomeňte na recesistický závod stroze oblečených jezdců řítících se pětadvacetikilometrovou rychlostí! Při špičkovém nastavení stroje tihle padesát let staří dědečkové dosahují rychlostí přes sto kilometrů a svým trojnásobkem dřívějšího maxima dosažených otáček připomínají spíše závody na Masarykově okruhu.

Navíc díky délce okruhu něco přes tři kilometry je koncentrace závodníků na trati tak vysoká, že divák má pocit nekonečné kolony jezdců. Celodenní program s vůní benzínu navíc zpestřuje vždy kaskadérská show a večer pak večerní zábava, která začíná ihned po vyhlášení vítěze závodu. Je to zkrátka celodenní zábava pro celé věkové spektrum. Starší povzpomínají, mladší zazávidí a závodníci si užijí svojí hodinu slávy.

Patříte-li do jakékoliv výše zmíněné kategorie lidí, přijděte se přesvědčit 5. července po dvanácté hodině do Rychtářova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám