Hlavní obsah

Do nebeských výšin zamíří v plzeňské Techmanii

Novinky, Alena Lochmannová

Závěr měsíce dubna a poměrná část května bude v plzeňském science centru Techmania věnována tématice letectví. Přijďte si prohlédnout repliky starých letadel a potkat se se zástupci modelářského klubu. Připravena je také prezentace letecké záchranné služby a je se skutečně na co těšit.

Foto: Techmania Science Centrum

Měsíc aviatiky čeká na návštěvníky plzeňského science centra Techmania od 27. dubna do 26. května.

Článek

Od 27. dubna do 26. května čeká na návštěvníky Techmania Science Centra zbrusu nová expozice věnovaná letectví. Na ní bude představena mimo jiné také detailní replika prvního československého motorového letadla Bohemia B-5.

Originál zmíněného letadla, který byl vyroben na sklonku roku 1918 na plzeňských Borských polích, je legendou československé aviatiky. Replika bude ve science centru odhalena v zahajovací den celé akce a to 27. dubna. Na tento den si Techmania pro své návštěvníky přichystala celou řadu doprovodných akcí.

Od 9.00 hodin až do 17.00 budou v interiérech i exteriérech centra prezentovat ukázky svých prací zástupci modelářského RC Klubu. Pokud bude přívětivé počasí, předvedou modeláři také letecké ukázky svých modelů. V 10.00 hodin se představí letecká záchranná služba. Zástupci z jejích řad seznámí návštěvníky se všedními i nevšedními aspekty, se kterými si setkávají při záchranně lidských životů ve vzduchu.

"Po celou dobu Měsíce aviatiky bude Techmania rovněž nabízet oblíbenou vědecko-technickou show Vzhůru k výškám, a to každý den od 10.30 a 16.00 hodin. Show populárním způsobem přibližuje historický vývoj aviatiky a představuje základní fyzikální principy a zákony, které lidstvu umožnily (po)vznést se nad mraky," uvedl mluvčí science centra Tomáš Moravec.

Měsíc aviatiky má přinést popularizaci letectví a s ním spjatých fyzikálních zákonů. Návštěvníci také dostanou příležitost připomenou si významné lety průkopníka české aviatiky Jana Kašpara.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám