Hlavní obsah

Do Kašperských Hor za největším skříňovým betlémem i na běžky

Novinky, Vratislav Konečný

Město Kašperské Hory zaštítěné svým hradem Kašperkem se v čase vánočním opět činí. V prosinci můžete navštívit v infocentru Kašperskohorský betlém, největší skříňový betlém v Čechách s nádhernými stavbami zachycujícími historické Kašperské Hory.

Foto: Město Kašperské Hory

Zimní idyla v podhůří Šumavy - Kašperské Hory

Článek

Procházka po městě s výkladem

Betlém má přes stovku postaviček, ke kterým v sobotu 16. prosince přibudou další. Po rozšíření betlému bude následovat Adventní koncert.

Po úspěchu v předchozích letech Městské kulturní a informační středisko (MěKIS) opět chystá 27. - 30. prosince tematické vánoční prohlídky města s průvodcem a šálkem horké kávy. Zájemci budou mít příležitost dozvědět se velmi zajímavé informace o vánočních zvycích a tradicích na Šumavě. S ohledem na omezenou kapacitu je nutná předchozí rezervace (tel. MěKIS 376 503 413).

Stejně tak hrad Kašperk nabídne zimní prohlídky mezi 28. prosincem a 1. lednem.

Můžete protáhnout tělo na běžkách 

Zima v Kašperských Horách nabízí nejen kulturní, ale také sportovní zážitky. Přímo ve městě je udržovaný Ski areál s celkovou délkou tras 1,5 km a sněžnými děly pro případ, že by se sníh přece jen opozdil.

Za dobrých sněhových podmínek jsou kolem šumavského městečka k dispozici desítky kilometrů upravených běžeckých tras. Na Silvestra v 9.00 se lze přidat ke každoročnímu Silvestrovskému výstupu na Sedlo a přes hrad Kašperk zpět.

Založeno kvůli těžbě zlata 

První zmínka o osadě, původně hornické, pochází z roku 1337. Jan Lucemburský, který má ve městě pamětní desku, povýšil ves na horní město, jeho syn Karel IV. nechal při kupecké stezce do Pasova vystavět Karslberg, hrad později přejmenovaný na Kašperk. Měl chránit i rudná naleziště.

Město prosperovalo i po husitských válkách, byť Žižka obléhal nedaleké Rabí. Město odkoupilo roku 1548 většinu okolního panství, Rudolf II. ho povýšil na královské. Hrad patří již 400 let městu, v okolí jsou zásoby zlata, prý asi 120 tun, o těžbě se vede letitý spor.

Reklama

Výběr článků

Načítám