Hlavní obsah

Do Holešova míří ortodoxní Židé, přijíždějí uctít výročí významného rabína Šacha

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov si připomíná 354. výročí úmrtí významného židovského učence rabína Šacha. Podle hebrejského kalendáře toto výročí připadne na 26. únor, synagogu a Šachův hrob při té příležitosti navštíví velké množství židovských poutníků z celého světa.

Foto: Vratislav Brázdil

Židovští poutníci v holešovské synagoze.

Článek

Zbožní chasidé přijíždějí, aby se v Holešově pomodlili. Kromě Šachova hrobu někteří z nich navštíví i studovnu, která v synagoze vznikla loni a poutníkům nabízí rabínovy nejvýznamnější knihy. Ty se do Holešova podařilo získat ze světových internetových aukcí, chasidům slouží k samostudiu.

Loni se při této příležitosti v Holešově objevili i Šachovi potomci. Před nedávnem hřbitov navštívila také devadesátičlenná skupina chasidů slavné dynastie Dorok včetně jejich rabína a učitele. Podle správce a průvodce židovských památek v Holešově Vratislava Brázdila byla tato návštěva naprosto výjimečná: „Nebývá zvykem, aby k nám přijel tak významný rabín.”

Vysvětluje, že období Šachova výročí je pro Židy mimořádný čas a příležitost přijet a pomodlit se, protože slova modlitby pronesená u rabínova hrobu sílí. Chasidé ovšem nemusejí přijet pouze v únoru, město navštěvují celý rok a v průměru jich dorazí kolem šesti stovek ročně.

„Rabín Šach patří mezi nejvýznamnější rabíny pohřbené na území České republiky. Významem a mimořádností je Holešov nejblíže Krakovu a Bratislavě,” dodává Brázdil.

Šach se narodil v roce 1621 v litevském Vilnu a zemřel v roce 1663 v Holešově, kde před tím působil jako rabín v synagoze. Řadí se mezi dvacet nejvýznamnějších židovských učenců, jeho práce věnované židovskému právu jsou zásadní. Část knihy, které napsal, je během turistické sezóny k vidění ve zmíněné studovně ve druhém patře synagogy.

Reklama

Výběr článků

Načítám