Hlavní obsah

Do časů socialismu se o víkendu vrátí návštěvníci zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbené oživlé retroprohlídky zámku se soudruhy a soudružkami ze školicího střediska, kterým byl zámek před listopadem 1989, zažijí návštěvníci zámku Loučeň o víkendu v sobotu a neděli 17. a 18. listopadu od 12 do 16 hodin.

Foto: zámek Loučeň
Článek

Výročí 17. listopadu připomene zámek Loučeň tento rok již podruhé retroprohlidkami. Návštěvníci se v nich mohou vrátit do let, kdy v Československu vládla komunistická strana a na zámku Loučeň správce školícího střediska.

„Nepoučení kritici nás možná obviní ze zlehčování, nebo dokonce propagace komunismu. Jsou ale úplně vedle. Pro návštěvníky nepřipravujeme žádnou veselou komedii, spíš hodně absurdní podívanou, která je místy k smíchu a místy při ní zatrne. Ale hlavně nepřestává současného člověka udivovat," uvedl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Každý týden do školícího zařízení autobus přivezl novou skupinu železničářů, kteří v zámeckých komnatách v týdenních turnusech dostávají nové informace o pokroku drah a potřebě překračovat plán. Na zámku Loučeň však nevládl jenom správce, ale také soudružka uklízečka, především však manželka soudruha na krajském národním výboru.

„Tento netradiční návrat do socialismu jsme poprvé podnikli v listopadu před dvěma lety jako experiment s velkým otazníkem. Příjemně nás překvapilo, že už tehdy byly všechny prohlídky zcela naplněné," konstatovala Kateřina Šrámková, jednatelka společnosti Loučeň.

Podle Jiřího Senohrábka si návštěvníci díky podobným programům, jako jsou loučeňské retroprohlídky, budou více vážit své současnosti - ekonomické krizi navzdory.

„Jsem si jistý, že tahle naše akce výrazně podnítí informovanost o principech života v jednobarevné komunistické minulosti u mladých. Když se naši průvodci ptají mladých účastníků prohlídek, zda jsou pionýry, dostávají opakovaně původně zcela nečekanou odpověď: Nevím. Takto oslovené děti a teenageři se rozhodně budou rodičů po prohlídce ptát, co to je ten pionýr. Tuhle odpověď mnozí rodičové svým dětem dluží, stejně jako vylíčení mnoha dalších pro mladé zcela neuvěřitelných reálií z časů mládí jejich rodičů, které by dnešní mladí měli dopodrobna znát, aby nás budoucí krize nedovedly znovu do stejně bahnité řeky, jakou byla ta rudá," vysvětlil záměr retroprohlídek Jiří Senohrábek, vystudovaný historik.

„Už to, že řadoví zaměstnanci měli ještě před pětadvaceti lety tu méně, tu více ideologicky zabarvené kurzy na barokním zámku a především, že spali v těch místnostech, které jsou dnes opět v duchu starých aristokratických tradic vybaveny původním cenným starožitným nábytkem, zní nejen té nejmladší, ale i současné střední generaci naprosto neuvěřitelně," dodala Kateřina Šrámková.

 "Pojďte se vrátit do absurdit všedního socialistického dne na nevšedním místě. Pojďte si připomenout podivnosti, které jste zažívali v mládí na vlastní kůži ,a pokud s sebou vezmete ty nejmladší, budete jim toho muset hodně, ale hodně vysvětlit. Protože narození po roce 1989 prostě nebudou chápat," zve návštěvníky na listopadové retroprohlidky vedení zámku Loučeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám