Hlavní obsah

Do Beskyd za Charlotte Garrigue Masarykovou a dalekými výhledy

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úmrtí Charlotty Garrigue Masarykové, manželky prvního československého prezidenta, v květnu uplynulo 90 let. Vydejme se do Beskyd, do míst, kde se nachází jediný památník naší první „první dámy“ v České republice. Na Soláni, hoře umělců, vás okouzlí krásné výhledy na Beskydy a Javorníky.

Foto: Mgr. Jiří Jurečka

Jediný pomník Charlotty G. Masarykové v ČR

Článek

Výlet zahájíme v centru obce Hutisko-Solanec, kam je možné přijet autem či autobusem. Po zelené značce směřujeme do údolí Hutiského potoka.

Po pouhých dvou kilometrech narazíme na studánku „Charlotta“, u níž je malý památník. Pod reliéfem hlavy Charlotty G. Masarykové je dvojjazyčný nápis: "Ženě trpitelce a všem jejím sestrám – To the suffering women and all her sister". Instalace pomníku v roce 1926 byla výsledkem úsilí řídícího učitele Cyrila Macha a jeho žáků.

Od památníku pokračujeme ve výletu stoupáním k masivu Vsacké Tanečnice do sedla pod Léštím a dále po hřebeni na Soláň.

Zde poznáte, proč rodina T. G. Masaryka Beskydy milovala, a proč je vrch Soláň (861 m n. m.) považován za jednu z nejkrásnějších lokalit Valašska. Ne nadarmo se mu říká „valašský Olymp“. Je to místo vyhledávané a opěvované řadou umělců.

Z vrcholu je krásný výhled na masiv Radhoště i s Pustevnami, Smrk, Kněhyni, Lysou horu s jejím typickým vysílačem a pohraniční hřeben Javorníků. Za pěkného jasného počasí jsou vidět i Jeseníky, hřebeny Malé Fatry, Strážovské vrchy a Martinské hole.

Najdete zde galerii dřevěných soch, probíhají zde malířská sympozia, ve stylové Zvonici Soláň, která od roku 2006 slouží jako turistické informační centrum a galerie umění, jsou pořádány výstavy, hudební a folklorní akce prakticky po celý rok. Na Soláni nezapomeňte ochutnat některou z valašských specialit, s výhledem na okolní hory chutnají znamenitě.

Celá trasa z Hutiska-Solance na Soláň a zpět přes Kotlovou má délku 19 km. Pokud se rozhodnete ze Soláně jet autobusem, pak polovinu pěší chůze ušetříte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám