Hlavní obsah

Divoké kaňony v Provence: soutěsky, v nichž se tají dech z výšky i krásy

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provence, malebná část Francie, není jen zdaleka charakteristická pouze idylicky poklidnými vesničkami, kde místní staříci se sklenkou pastisu či vína lenivě v žhnoucím odpoledni hrají pétanque ve stínu kostelní zdi. Na své si zde přijdou i milovníci romantické přírody, vysokých skal a zelenavých vod říček.

Foto: Petr Hejna

Gorges de l'Ardèche

Článek

Plně si vychutnat alespoň část bohaté nabídky přírodních krás poskytne, stejně jako při celkovém hlubším poznávání této lokality, především individuální turistika, většina cestovních kanceláří má vcelku totožný program, takže na některých místech je doslova hlava na hlavě, zatímco o pár kilometrů dál naprosto totožné místo zeje příjemnou, turistů prostou prázdnotou.

Při příjezdu z naší vlasti se jako první nabízí západněji položená soutěska Gorges de l'Ardèche, nalézající se v regionu Rhône-Alpes. Lze ji sledovat velmi snadno v zhruba třicetikilometrové trase i z automobilu díky jedenácti značeným vyhlídkovým místům, zaneseným a popsaným v mapce, kterou lze získat v infocentru - v případě na videu dokumentované cesty v počátečním místě na dolním toku Ardèche v obci Saint-Martin-d´Ardèche.

Vyhlídky skýtají neskutečný pohled na meandrující řeku, mnohdy doslova srovnatelný s leteckými záběry. I když tuto soutěsku navštíví kolem miliónu turistů ročně, díky ploše, po které se pohybují, se nejedná o hemžící se lidské mraveniště.

Mnoho návštěvníků tvoří cyklisté, lopotící se v prudkém stoupání, jiní volí pěší cestu údolím řeky, nejatraktivnější dozajista je projížďka na kajaku či kánoi, a to od počátečního místa u Pont d'Arc, fotogenické skalní brány, čnící do výše 54 metrů v délce 60 metrů. Zde je možno si plavidla vypůjčit, či pouze svlažit splavené tělo v řece a odpočinout na písčité pláži.

Druhou, možná mnohem známější soutěskou, je Gorges du Verdon, pro změnu naopak položená nejvýchodněji v oblasti Provence. Její další název - Grand canyon du Verdon, naznačuje, že se jedná o velkolepou scenérii, blízkou zaoceánským divům přírody.

Je to jeden z nejhlubších kaňonů Evropy, místy jeho stěny strmě padají do hloubky 700 metrů, v níž se zelená voda řeky Verdon jeví jako tenká světélkující nitka. Jeho délka je malinko menší - 21 km, a zakončení se rozlévá do plochy nádrže Lac de Sainte-Croix, hojně turisticky využívané. Samotný kaňon nabízí i trasy pro pěší prozkoumání, stejně jako náročné horolezecké stěny. Vyhlídka pojmenovaná Falaise des Cavaliers pak se může pochlubit pohledy na místo, evokující bájnou podsvětní řeku Styx. 

Bezmála zapomenutá, vysoko položená horská vesnice Rougnon, má za sousedy horské štíty zvící dobrých 1300 metrů, pohledy na kaňon odtud jsou nenahraditelné, navíc vyšperkované ve výši kroužícími supy, kteří zde byli vcelku nedávno úspěšně uměle vysazeni. Zde je možno domluvit si placenou vycházku s průvodcem za účelem jejich pozorování, a to za bratru zhruba deset eur ve dnech úterý, středa a pátek. Cesta k Verdonu mnohdy končí nebo naopak začíná u bez nadsázky nekrásnější vsi nejen v Provence Moustiers-Sainte-Marie.

Provence skrývá i další méně „profláknuté“, leč podobně působivé soutěsky, jako například Gordes de la Nesque v pohoří Vaucluse, nebo Gorges d´Oppedette, kterou nelze minout při cestě k opatství Abbaye de Valsaintes. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám