Hlavní obsah

Divadlo Víti Marčíka zahraje pro Domácí hospic Setkání

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí hospic Setkání od dubna roku 2014 zdravotně i lidsky doprovází lidi nevyléčitelně nemocné v Rychnově nad Kněžnou a jeho okolí. Je tu pro ty, kteří chtějí závěr života prožít doma mezi svými blízkými a potřebují tedy odbornou paliativní péči.

Foto: Domácí hospic Setkání (archiv)

Benefiční představení Setkání před betlémem pořádá Domácí hospic Setkání.

Článek

Povědomí o velice potřebné službě pomáhají šířit také divadelní představení, stejně jako koncerty, přednášky a další akce. Je důležité, že veřejnost v regionu pod Orlickými horami už ví, že je zde sedm dní v týdnu a dvacet čtyři hodin denně někdo, kdo se věnuje i pečujícím, kteří pro svého příbuzného chtějí zajistit komplexní péči v domácím prostředí, a kdo nabízí individuální přístup, respektuje svobodnou vůli pacientů a jejich blízkých a pomáhá jim najít optimální řešení těžké situace po stránce lékařské, zdravotní, psychosociální a duchovní.

„Tým Setkání tvoří lidé, kteří si většinou sami prošli těžkým obdobím a vnímají tuto službu jako své poslání,“ upřesnila Martina Vrbová, zakladatelka této prospěšné společnosti.

A protože právě doba adventu a Vánoc je víc než jakákoliv jiná spojena se setkáváním a dobrými skutky, prolíná se téma „setkání“ výjimečnou akcí, která se uskuteční v pátek 11. prosince ve Společenském centru Kino 70 v Dobrušce.

Nejen, že akci pořádá Domácí hospic Setkání, ale také v názvu samotného představení se toto slovo objevuje, neboť se jedná o Setkání před betlémem z repertoáru Divadla Víti Marčíka.

Víťa Marčík podpoří rychnovský hospic již podruhé. Loňské představení Mystéria Buffa se uskutečnilo v Pelclově divadle v Rychnově nad Kněžnou, letos se tedy na komedianta tělem i duší se vším krásným, co lze v tomto výraze najít, mohou těšit v Dobrušce.

„Všechny srdečně zveme nejen na představení, ale i na besedu s Víťou Marčíkem,” vystavila pozvánku Martina Vrbová a dodala: „Velmi děkujeme všem přátelům a známým, kteří nám pomáhají při organizaci. Velmi také děkujeme všem firmám, církvím, obcím, lidem, kteří nás podporují finančně. Bez jejich pomoci bychom nemohli fungovat. Domácí hospice totiž zatím nejsou financovány pojišťovnami.”

O Setkání před betlémem ansámbl Víti Marčíka prohlašuje, že v jeho repertoáru má pevné místo a do programu se vrací pravidelně v době adventní již čtrnáct let. Základ scény tvoří kopie historicky i umělecky hodnotného dřevěného betléma z kostela Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích, kterou vyhotovil mistr Jan Růžička.

Prostřednictvím děje se za lidmi dobré vůle nese radostná zvěst o narození Spasitele a zatvrzelosti lidského srdce ve třech verzích, ta oficiální, určená pro divadelní a kulturní sály, bude k vidění 11. prosince od 18 hodin v Dobrušce.

Reklama

Výběr článků

Načítám