Hlavní obsah

Divadelníci ze Slané zvou na premiéru Malého prince

Novinky, Radek Šmíd

Divadelní soubor Tyl Slaná zve své přátele a příznivce na slavnostní premiéru své novinky, jíž je hra Malý princ. Představení se uskuteční v úterý 26. prosince od 16:00 a 19:30 hodin v Kulturním domě ve Slané.

Foto: DS Tyl Slaná

Ze zkoušky představení Malý princ

Článek

Divadelní dramatizace jedné z nejčtenějších próz dvacátého století oslovuje zdaleka nejen dětské diváky. Hra o tom, že dospělí jsou prostě divní, protože všichni sice byli kdysi dětmi, i když většina z nich už na to zapomněla.

Příběh, který si získal srdce miliónů čtenářů na celém světě, začíná kdesi na Sahaře, kde se opuštěný letec setkává s tajemným Malým princem, který na Zem přichází z planetky o něco větší, než byl on sám, a vypráví mu o své podivuhodné životní pouti. Postupně dospěje k poznání, že správně vidíme jen svým srdcem a že máme odpovědnost za ty, které máme rádi. Ačkoli tyto pravdy nezní nijak nově, stojí za to si je připomínat, protože mnozí z nás mají tendenci je neustále ignorovat.

Kdo nikdy nečetl Malého prince, jeden z nejslavnějších příběhů moderní světové literatury? Kniha spisovatele a letce Antoina de Saint-Exupéryho, jež poprvé vyšla v roce 1943, patří mezi 50 nejprodávanějších na světě, a je rozhodně více než pohádkou.

Ačkoli je řazen do dětské literatury, Malý princ skrývá podobenství, pro které si ho oblíbili především dospělí. Prostý příběh konfrontuje svět řízený snahou o ovládání přírody, materialismem a egoismem s čistým pohledem dětského hrdiny. Ten vidí smysl v jiných věcech – v přátelství a lásce. Nachází je při svém putování po sedmi planetách, při němž se střetává dětský svět se světem dospěláků.

Ve hře účinkují Lukáš Kmínek, Vítek Kužel, Daniel Schovánek, Jana Špačková, Martina Kynčl Wittmayerová, Stanislav Bittengl, Aleš Roštejnský, Pavel Vondrovský, Kateřina Dostálová a Anna Mifková. Režie tohoto zbrusu nového představení našeho souboru se chopila Martina Plichtová.

Divadelníci doufají, že jejich inscenace bude pro diváky nejen hezkým svátečním zážitkem, ale také dodatečným vánočním dárkem. Nejaktuálnější informace o představení lze najít zde.

Představení se uskuteční v Kulturním domě ve Slané u Semil v úterý 26. prosince od 16:00 a 19:30 hodin. Vstupné bude 70 a 30 Kč a občerstvení je zajištěno v přilehlé restauraci.

Reklama

Výběr článků

Načítám