Hlavní obsah

Díky 3D se diváci v Písku přenesou až na prkna petrohradského divadla

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záznam klasického baletu Louskáček je zatím první 3D zpracování tohoto nesmrtelného díla P. I. Čajkovského. Díky použití 3D brýlí tak diváci mají dojem, že navštívili divadlo. V píseckém kině Portyč se o tom přesvědčí v neděli 27. ledna.

Foto: archiv
Článek

Málokdo asi nezná toto zásadní dílo klenotnice ruské hudby a baletu – ať již v klasickém podání, tak třeba z rockového zpracování témat kapelou Emerson, Lake & Palmer, která tímto kouskem zpravidla zakončovala koncert (jako je tomu na známém živém albu Pictures at Exhibition, kde ELP zpracovali Musorgského Obrázky z výstavy).

Tahle to art rockoví hoši z hrdého Albionu tehdy dávali naživo.   

Za zmínku motivace k návštěvě kina stojí dozajista i v dnešní době nezanedbatelná finanční úspora, cena vstupného je nesrovnatelná oproti tomu, kdyby zájemce si z jihu Čech chtěl zajet třeba jen na kvalitní balet do Prahy, natož pak do Petrohradu.

Velkolepá scéna a ohromující kostýmy jsou zárukou, že představení petrohradského Mariinského divadla bude skutečným skvostem pro oko i sluch diváka, navíc právě na scéně tohoto divadla měl Louskáček slavnostní premiéru v roce 1892.

Na filmové realizaci má zásluhu světově známý ruský režisér Andrej Končalovskij, který film natočil v britské produkci v roce 2010, k poutavosti dozajista přispějí výkony hlavních hvězd - Aliny Somovy jako Kláry (v ruském originálu Mashy) a Vladimíra Shklyarova jako Louskáčka. A bezesporu znalé zaujme jméno osobnosti, podílející se na této adaptaci, kterým je Tim Rice, proslulý coby libretista (Jesus Christ Superstar, Evita, Lví král).

Zde je trailer k filmu.

Pořádá Centrum kultury Písek, projekce začíná v 19.00 hodin, kino Portyč, Písek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám