Hlavní obsah

Devátý ročník Zahradních divadelních slavností v Dobrušce začíná

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letošní dobrušskou přehlídku netradičních forem divadla - Zahradní divadelní slavnosti - zahájí 17. května představení Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete velmi volně postavené na hře věhlasného dramatika Williama Shakespeara.

Foto: Q10 Studio divadla DRAK (archiv)
Článek

V kulturním domě představí známý příběh dvojčat a jejich vzájemného hledání po lodní katastrofě Q10 Studio divadla DRAK Hradec Králové. „Jedná se o soubor složený z posluchačů ZUŠ Na Střezině a jejich pedagoga Filipa Humla, což je profesionální herec a hudebník z divadla Drak,“ řekl o Q10 Zdeněk Zahradník, hlavní organizátor Zahradních divadelních slavností. 

„Podstatou našeho zájmu o jejich představení je to, že se jedná o mladé lidi, někdy i děti, posluchače, kteří jsou technicky na velmi vysoké úrovni. Jsou připraveni jak pohybově, tak jazykově a rétoricky, umí zpívat, neboť prošli několika roky přípravy v ZUŠ. Filip Huml přináší jakýsi svůj pohled na jednotlivé dramatizace. V obou Shakespearových inscenacích, které se souborem připravil (vedle Večera Tříkrálového to byla předtím hra Jak se vám líbí), se jedná o velké příběhy, zásadním způsobem upravené, zjednodušené a výrazně divadelně zpracované. Soubor využívá svoje mládí a v inscenacích je např. spousta gagových situací - to vše je pro nás zajímavé, protože se jedná o bytostné divadlo.“

Filip Huml o režisérském přístupu k Večeru tříkrálovému poznamenal: „I tento Shakespearův příběh je nadčasový jako většina jeho her. Je o lásce, hledání lásky, o tom, jak život plyne. Nechybí ovšem ani společenské souvislosti.  My jsme příběh situovali do jiného období i jiného prostředí – na výletní loď ve Středomoří, na jeden imaginární ostrov. Děj se odehrává na pozadí II. světové války.  Ve hře vystupují postavy různých národů Evropy i koutů světa, nechybí ani Američanka."

Večer tříkrálový v podání Q10 měl úspěšnou premiéru 23. března na letošní přehlídce mladého amatérského divadla Audimaform v Hradci Králové.

Následující den - 18. května - dostanou příznivci neobvyklých forem divadla příležitost vidět druhou divadelní lahůdku nazvanou Povídky Jaroslava Haška aneb Chlapec s buclatýma rukama. V prostorách Chillout clubu v Dobrušce vystoupí další královéhradecké uskupení – soubor ZUŠ Na Střezině JeZle (Divadlo Jesličky Josefa Tejkla). 

„Z líhně ZUŠ Na Střezině, která funguje už od devadesátých let, vyšla spousta i profesionálních herců a režisérů. Tento soubor vede Ema Zámečníková, pedagožka dramatického oboru, která má schopnost dramatizace literárního textu, což bývá většinou problém. Dramatický text má své základy a principy a převést ho na jeviště, aby nezůstal pouze na popisné rovině, bývá pro ochotníky obtížné,“ řekl o „jesličkách“ Zdeněk Zahradník.

Divadelní příznivci z Dobrušky a okolí tedy budou mít hned na úvod přehlídky zajímavou příležitost srovnat dva hradecké soubory vyšlé z jednoho hnízda.  

Reklama

Výběr článků

Načítám