Hlavní obsah

Dětskou operu Brundibár předvedly v Ostravě děti z Volgogradu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozvání města Ostravy zavítali do České republiky mladí umělci ve věku 10 až 15 let z partnerského města Volgogradu v Ruské federaci. Ve středu 23. září v 10 hodin se představili zaplněnému divadelnímu sálu v Domě kultury města Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Dobová fotografie dětí po představení dětské opery Brundibár v Terezíně z roku 1943. Fotografie byla použita při zahájení představení dne 23.9.2015

Článek

Dětskou operu Brundibár zkomponoval v roce 1938 Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. Poprvé operu za naprostého utajení nastudoval Rudolf Freudenfeld s dětmi ze židovského útulku na pražském Hagiboru.

Po své deportaci do Terezína dokázal tuto operu nastudovat v Terezíně. Opera pojednává o vítězství dobra nad zlem, dětí nad tyranem Brundibárem. Představení dávalo terezínským dětským hercům a divákům naději a vůli k životu. Premiéra se uskutečnila 23. září 1943 a měla asi 55 repríz.

Právě 23. září 2015, na den přesně po 72 letech, uvedly v Domě kultury města Ostravy tuto operu děti z Volgogradu. Operu Brundibár do Ostravy přivezly  a předvedly v Ostravě čtyři dětské soubory a to: Volgogradský dětský symfonický orchestr, skupina perkusí pod názvem Maličká země, Dětské hudební divadlo Si-Mi-Re-Do Gardens a chlapecký pěvecký sbor Gvura. Dirigentem byl Jurij Ilinov, šéf dirigent Státní opery ve Volgogradu.

Všem účinkujícím a zástupcům Ruské federace poděkoval náměstek primátora města Ostravy Zbyněk Pražák. Také představil  účastníka dětských představení v Terezíně Luďka Eliáše.

Luděk Eliáš (29. 6. 1923) byl spolu s rodiči z rasových důvodů internován v terezínském ghettu. Poté byl deportován  a vězněn v koncentračních táborech Osvětimi a Sachsenhausenu. Po skončení války nastoupil hereckou dráhu v průběhu vojenské základní služby. Od roku 1956 patřil ke kmenovým hercům a režisérům v Divadla Petra Bezruče v Ostravě. V letech 1962 - 1966 byl i ředitelem tohoto divadla. 

Mladí ruští umělci se představili také v 18.30 hodin symfonickým koncertem v sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Ve čtvrtek 24. září v 18.00 hodin vystoupí v Kulturním domě Na Rybníčku v Opavě v rámci festivalu Bezručova Opava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám