Hlavní obsah

Děti si odvážely z Temelína kouzelné vánoční zvonky

Novinky, Lenka Pokorná

Dvě stě třicet vlastnoručně vyrobených kouzelných vánočních zvonků si v uplynulých čtyřech dnech odvezly z Temelína děti ze sedmi základních škol z okolí jaderné elektrárny.

Foto: Lenka Pokorná

Malí školáci brali temelínské Předvánoční tvoření velmi vážně.

Článek

Na již tradiční Předvánoční tvoření přijeli do zdejšího infocentra školáci tří škol z Týna nad Vltavou a dále z Olešníku, Dřítně, Neznašova a Temelína.

„Abychom se měli všichni rádi,“ vyslovila po rozeznění svého zvonku, vyrobeného z malého keramického květináče, vánoční přání žákyně druhé třídy Základní školy v Olešníku Markétka Strnadová a prozradila, že zvoneček zdobený zlacenkou zřejmě najde pod vánočním stromečkem její maminka. Komu připadne zasněžený obrázek sněhuláka, zatím jasno neměla.

Složité rozhodování měla i její spolužačka Terezka Ježková: „Maminka, tatínek, bráškové, babička …, ještě nevím,“ přemítala. Ochotně ale prozradila, že maminka dostane voňavku a tatínek nářadí. „Bráchové mají dva počítače a já dostanu od táty nový pokojíček,“ poznamenala.

Tvůrčí zápal dětí byl záviděníhodný, energický a přitom plný soustředění. A děti se ještě skvěle bavily. Svědčily o tom i barvy, které často zabloudily ze stolu až na tváře malých tvůrců.

„Snažíme se dětem ukázat, že mají schopnosti a dovednosti, o nichž často nemají tušení. My se v nich pokoušíme probudit zájem o tvořivou práci a jak je vidět, docela se to daří. Děti jsou velmi šikovné. Navíc si domů odnesou dva vánoční dárky pro své nejbližší. To, co se tu naučili, mohou předat dále, například svým kamarádům doma. Tvůrčí duch k takovému zařízení, kterým je elektrárna, určitě patří,“ uvedla lektorka Předvánočního tvoření v JE Temelín, českobudějovická výtvarnice a zakladatelka tvůrčí dílny Kajjka, Karla Hátleová.

Otázka, komu přáníčko sněhuláka a zvoneček nadělí pod vánoční stromek, vyvolala mezi dětmi vášnivou vlnu diskusí. Zcela jasno měl ale u ještě rozdělané práce čtvrťák Vivien Dientsbier. „Zvonek dám mamince, sněhuláka taťkovi,“ prohlásil. Jeho soused u tvůrčího stolu z druhé třídy, Josef Maršík, nadělí zvonek babičce.

A co si vlastně školáci přáli sami pro sebe? Seznam různých her a hraček, jejichž názvy neinformovanému člověku nic neřeknou, by byl nekonečně dlouhý. Všichni se ale shodli na tom, že by vůbec nebylo špatné, kdyby na Vánoce napadl sníh.

„Tvoření“ má v Temelíně již zhruba čtyřletou tradici. „Jezdíme sem pravidelně v červnu a nyní před Vánocemi. Pro všechny je to velice příjemné zpestření výuky. Učíme se zde nové výtvarné techniky a práci s novými materiály. Pro děti je to pak navíc zábava a současně lekce chování v jiném prostředí, než je škola a domov. S elektrárnou máme dlouhodobě vynikající spolupráci, naše škola se pravidelně účastní Temelínských atomiád a celé řady dalších akcí pořádaných v rámci Oranžového roku,“ poznamenala ředitelka Základní a Mateřské školy v Olešníku Zdeňka Hucková.

„Školních výprav nás ročně navštíví stovky. Cílem Tvoření není seznámení s elektrárnou, ale snaha umožnit dětem uvolnění od školních povinností a navození té správné předvánoční nálady,“ zdůraznila vedoucí Informačního centra Jaderné elektrárny Temelín Jana Gribbinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám