Hlavní obsah

Desítky automobilů z éry socialismu zaplavily Hnačov na Klatovsku

Novinky, Jan Kaše

Škodovky, žigulíky, trabanty, wartburgy, ale také bývalá papalášská vozidla či dobové oblečení. To vše bylo k vidění v kempu na Klatovsku.

Foto: Jan Kaše

Vůz Škoda 1000MB-ideální pro dovolené, tedy pokud jste měli na střeše tzv. zahrádku a nikam nechvátali

Článek

V kempu u známého Hnačovského rybníku proběhl v sobotu 31. května první sraz socialistických vozidel, který přilákal stovky návštěvníků.

Ten, kdo se rozhodl tuto jedinečnou akci navštívit, rozhodně neprohloupil. K vidění byly úžasně zachovalé a vyšperkované automobily, vyrobené před rokem 1989 v tzv. socialistickém bloku.

Kromě klasických značek, které jste si při dobré známosti v mototechně nebo vystáním fronty mohli zakoupit, nechyběla ani vozidla, používána tehdejšími státníky a politiky. Řeč je samozřejmě o automobilech Tatra, které poskytovaly na svoji dobu neobvyklý vnitřní prostor.

Velkou pozornost budila také žlutobílá vozidla a motocykly Veřejné bezpečnosti, u nichž pózovali „příslušníci“ v dobových uniformách.

Mezi exponáty bylo možné zahlédnout i pravý socialistický piknik s tehdejším nádobím. Za oknem jednoho embéčka bylo i plato vajíček, přesně tak, jak jsme je vídali na našich silnicích zvláště o víkendech, když se rodiny vracely z venkova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám