Hlavní obsah

Den železnice se bude slavit v Pardubicích a České Třebové

Novinky, Redakce Novinky.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pardubickém kraji budou v sobotu 25. září centrem oslav Dne železnice města Pardubice a Česká Třebová.

Článek

Zájemci mohou navštívit tento den dopravní kanceláře, prohlédnout si lokomotivy nebo se svézt historickou drezínou. Chybět nebudou ani výstavy s železniční tematikou. Vypraveny budou jízdy historického motoráčku z Pardubic do stanice Pardubice–Rosice nad Labem s prohlídkou železničního muzea.

„V Pardubicích jsme pro všechny zájemce připravili tradiční prohlídky pracoviště řízení provozu i výstavu modelů a kolejišť. Letošní novinkou bude možnost virtuální projížďky okolím Pardubic na simulátoru,“ řekl Právu Michal Štěpán, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Pardubicích.

„Věříme, že nejen rodiny s dětmi přivítají jízdy historického motoráčku do Pardubic–Rosic nad Labem, která je spojena s prohlídkou železničního muzea,“ upřesnil Štěpán.

V České Třebové pořádají České dráhy jízdy parního vlaku mezi depem kolejových vozidel a třebovskou železniční stanicí. I zde mohou zájemci navštívit prostory, odkud se řídí železniční provoz.

„Kdo chce více poznat profesi strojvedoucího, může zajít na prohlídku výukového střediska strojvedoucích a nebo do správkárny. Chybět nebude výstava lokomotiv, nehodové a požární techniky a výstava modelových kolejišť,“ doplnil Štěpán.

Oslavy Dne železnice v České Třebové zpestří i atraktivní jízdy na historické drezíně a elektrické lokomotivě řady 111 a ukázka provozu průmyslové lokomotivy BN 60. Na českotřebovské oslavy letos zavítá také pojízdná expozice odbavovací techniky na železnici umístěná v historickém vagónu. (ren)

Reklama

Výběr článků

Načítám