Hlavní obsah

Den vzniku ČR v Popicích u Znojma oslaví zprovozněním věžních hodin

Novinky, Marek Venuta

Po více než padesáti letech se podaří opravit a zprovoznit hodiny na věži kostela sv. Zikmunda v Popicích na Znojemsku. Obec se snad v budoucnu dočká i pravidelného vyzvánění klekání.

Foto: Marek Venuta

Restaurovaný hodinový stroj do popického kostela.

Článek

Každý slaví den vzniku ČR pos svém. Někdo se účastní vzpomínkových akcí, jiní jedou na chatu a někteří nedělají nic. V Popicích budou v tento den zprovozněny věžní hodiny.

Na počátku této dlouhé cesty k opravě věžních hodin byla  snaha zútulnit jádro obce. Po rekonstrukci fary, opravy památkově chráněné barokní brány ke kostelu a restaurování sochy sv. Floriána se místní duchovní správce O. Cr. Josef Hudec pustil s vervou do opravy místního kostela sv. Zikmunda.

Byly provedeny omítky na věži, která  dostala i nový nátěr, a nyní se pomalu pokračuje i na lodi. Začalo se uvažovat co s nefunkčními hodinami.

Historie hodin a hodinového stroje

Do věže kostela se na počátku 20. století zabudovaly čtyři ciferníky, které poháněl hodinový stroj z roku 1913 vyrobený firmou Ludvík Hainz. Tyto přestaly fungovat brzy po konci války a odsunu Němců z obce. Hodiny chátraly a zdálo se, že jejich osud je již zpečetěn. Ciferníky prorezavěly a ručičky se prakticky rozpadly.

V loňském roce byla provedena sbírka na obnovu těchto hodin. Nové ciferníky, které byly vyrobeny celé z nerezové oceli, číslice, minutovník a ručičky se nechaly pozlatit 24 karátovým zlatem. V letošním roce farnost požádala o dotaci na restaurování samostaného hodinového stroje, která má stát 150 tisíc.

Usmálo se na nás štěstí a projekt byl podpořen  112 tisíci korunami z ministerstva kultury. Restaurování hodinového stroje se ujala firma L. Hainz zastoupená vnučkou zakladatele firmy, paní Nesnídalovou (je jistě zajímavostí, že tato firma pečuje o světově známý pražský orloj).

Celkové náklady na opravu věžních hodin spolu s restaurovaným hodinovým strojem dosáhly úctyhodných tři sta tisíc korun.

Nostalgie místních občanů

Pan Jaroslav Popelka, který nedaleko kostela bydlí, vzpomíná: "Stará babička, která v tomto domě sloužila ještě před válkou, vycházela na dvůr a přes střechu stodoly sledovala na hodinách kostela, jaký je právě čas".

Tehdy jsem mu řekl, věřím, že hodiny zase půjdou. Od rozhovoru uplynuly dva roky. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám