Hlavní obsah

Den prevence v Ostravě odhalil potíže u téměř poloviny vyšetřených

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden proběhlo na Poliklinice Moravská Ostrava slavnostní otevření nové odběrové místnosti laboratoří Agel Lab, v jehož rámci mohli všichni příchozí absolvovat vybraná vyšetření zdarma. Výsledky vyšetření byly alarmující - potíže se odhalily u téměř poloviny příchozích.

Foto: Ing. Tomáš Želazko

Den prevence v nové odběrové místnosti - třetina příchozích měla vysoký cholesterol nebo krevní tlak, v menším počtu se objevil i zvýšený krevní cukr.

Článek

„Zájem veřejnosti o naši novou odběrovou místnost nás mile potěšil, bohužel méně pozitivní byly výsledky vyšetření, které v řadě případů odhalily zvýšené hodnoty. Zhruba třetina příchozích měla vysoký cholesterol nebo krevní tlak, v menším počtu se pak objevil i zvýšený krevní cukr,“ prozradila RNDr. Lenka Kulíšková, garantka provozu klinických laboratoří Agel Lab.

Všem osobám, u kterých byly naměřeny zvýšené hodnoty, doporučili zdravotníci navštívit svého praktického lékaře a nechat si svůj zdravotní stav prověřit.

Cílem preventivní akce bylo kromě zajištění včasného záchytu onemocnění také zvýšení povědomí o odběrech krve a jejich pravidlech, která ne všichni znají.

„Často se setkáváme s tím, že lidé nepřicházejí k odběru nalačno, což je samozřejmě velký problém, například při měření hladiny krevního cukru. Příchozím jsme se proto snažili vysvětlovat i vhodný postup před odběry krve, který kromě lačnění v den odběru zahrnuje i přísun neslazených tekutin nebo několikadenní omezení alkoholu či kávy, ale třeba i fyzické zátěže,“ dodala RNDr. Lenka Kulíšková s tím, že toto by měli znát všichni pacienti, kteří se chystají k odběru.

Do odběrové místnosti Agel Lab ve 2. patře ostravské polikliniky na Kostelní ulici mohou zájemci přicházet každý všední den od 6:30 do 10 hodin, a to jak se žádankou od lékaře, tak i na vlastní žádost. „Pacienty čeká příjemné prostředí, zkušené odběrové sestry, minimální čekací doby a široké spektrum nabízených vyšetření,“ říká RNDr. Lenka Kulíšková s tím, že k dispozici je všem zájemcům i call centrum na čísle 800 700 701.

Reklama

Výběr článků

Načítám