Hlavní obsah

Dárci plazmy na Transfúzní službě AGEL v Šumperku jsou nově vítáni v prostorách hlavní budovy

Novinky, Lucie Drahošová

Zájemci o darování plazmy ze Šumperka a okolí mají na Transfúzní službě AGEL v Šumperku k dispozici prostory hlavní budovy. Plazmaferetické centrum (okál) je nově přesunuto do hlavní budovy Transfúzní služby AGEL na adrese B. Němcové 22, kde probíhají v určené dny také odběry plné krve.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Dárci plazmy se na odběry objednávají stejným způsobem jako dosud, tedy přes internetový objednávkový systém nebo telefonicky.

„Naše dobrovolné dárce krve i plazmy nyní budeme odebírat pod jednou střechou na hlavní budově, kde jsme pro ně připravili příjemné posezení s možností vychutnat si výbornou kávu z presovače. Zřídili jsme novou bezplatnou zelenou linku a v průběhu roku opět pro dárce připravujeme celou škálu soutěží a motivačních akcí,“ informovala Mgr. Renata Wasserburgerová, odborný zdravotnický pracovník Transfúzní služby AGEL.

Bezpříspěvkovými dárci krve i krevní plazmy se mohou stát lidé ve věku od 18 do 60 let. Pro darování krve a plazmy musí být naprosto zdrávi. Zda je dárce způsobilý k odběru, posoudí individuálně odborný zdravotnický pracovník přímo na Transfúzní službě. Den před odběrem by měl dárce hodně pít, nejíst tučná jídla, nepít alkohol a ráno může lehce posnídat.

Zájemci o darování krve i plazmy na Transfuzní službě v Šumperku se mohou k odběrům objednávat zdarma na zelené lince 800 300 600.

Výhodami darování krve či plazmy je v současnosti nejen dobrý pocit z ušlechtilého skutku, ale také možnost čerpat pracovní volno s náhradou mzdy, proplacené jízdné, lékařské vyšetření, vitamíny od zdravotní pojišťovny, občerstvení nebo odpočet ze základu daně z příjmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám