Hlavní obsah

Dagmar Pecková zahájí desátý ročník festivalu Hudební léto Kuks

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mezzosopranistka Dagmar Pecková zahájí v sobotu 22. června jubilejní 10. ročník mezinárodního festivalu Hudební léto Kuks. Spolu s ní vystoupí na zahajovacím koncertě, který se koná v kostele Nejsvětější Trojice v Kuksu, varhaník Pavel Svoboda.

Foto: Dagmar Pecková (archiv)

Dagmar Pecková zahájí 10. ročník festivalu Hudební léto Kuks.

Článek

Hlavní částí programu bude provedení Biblických písní Antonína Dvořáka. Dále zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta, Charlese Gounoda, Léona Boëllmanna a Sigfrida Karg-Elerta.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková studovala na Státní konzervatoři v Praze a po angažmá v Sächsische Staatsoper v Drážďanech byla několik let členkou Staatsoper v Berlíně.

Během své úspěšné profesionální kariéry se představila na světových operních a koncertních scénách jako např. Carnegie Hall New York, Concertgebouw Amsterodam, Opéra de Monte-Carlo, Opéra National de Paris, Opernhaus Zürich, Royal Opera Hause Covent Garden London, San Francisco Opera nebo Wigmore Hall v Londýně. Opakovaně spolupracovala s prestižními orchestry jako je např. BBC Symphony, Cleveland Sympony, Česká filharmonie, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Pittsburg Symphony, Staatskapelle Berlin, Tonhalle Zürich, Wiener Philharmoniker a další.

Varhaník Pavel Svoboda je laureátem soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig. Absolvoval Akademii múzických umění v Praze a roční stáž na Universität der Künste v Berlíně. V roce 2013 se stal laureátem soutěže Pražské jaro, v roce 2016 získal 2. cenu a titul Bachpreisträger v prestižní mezinárodní soutěži v Lipsku.

Jako sólista vystupuje s orchestry, účinkuje na hudebních festivalech v ČR i v zahraničí. Je dramaturgem a uměleckým ředitelem festivalu F. L. Věka a předsedou spolku PROVARHANY, který se zaměřuje se na ochranu historických varhan. Hru na varhany vyučuje na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové a je vedoucím Oddělení historicky poučené interpretace na Hudební a taneční fakultě AMU v Praze.

Koncert začíná v 18 hodin.

Vzhledem k omezené kapacitě kostela doporučují pořadatelé rezervaci vstupenek, která je možná prostřednictvím e-mailu rezervace@hudebniletokuks.cz.

Další koncerty festivalu se uskuteční 6. a 20. července a 3. a 17. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám