Hlavní obsah

Ďáblice se loučí se Zlínem, k vidění bude v Brně

Novinky, Hana Vondrášková

Se sto let starou hrou Ďáblice se diváci Městského divadla Zlín rozloučí na derniéře v pondělí 4. května ve Studiu Z.

Foto: Zdeněk Němec

Zdeněk Julina a Hana Briešťanská v inscenaci Ďáblice.

Článek

Režíroval ji Martin Františák, který ve Zlíně v minulosti nastudoval například divácky úspěšnou a oceňovanou Maryšu. Do Ďáblice obsadil Hanu Tomáš Briešťanskou, Zdeňka Julinu a Zdeňka Lambora.

Hra patří mezi díla rakouského expresionistického směru. Je nesmírně emočně vypjatá, vzrušující a napínavá a nese atraktivní téma - boj mužského a ženského principu.

„Oslovila mě jednoduchost. Základní půdorys lidové balady. Každý ví, že to nedopadne dobře, ale jde o to sebe a diváka překvapovat, jak to bude s neštěstím v tomto případě,“ říká Martin Františák. Trojúhelník muž, žena a milenec je podle něj pro divadlo to nejlepší. „Zvlášť, když má žena schopnosti ďáblice, muž je pašerák a milenec hraničář. Pudy a emoce nepodléhají sezonním výprodejům,“ je přesvědčen.

Autor Karl Schӧnherr diváky zavádí do horského pohraničí Tyrol, kde manželský pár provozuje zakázanou pašeráckou činnost a těší se z toho, že si koupí krásný dům na náměstí. Pár je bezdětný, manžel je churavý, ale mazaný neduživec, žena mladá, atraktivní a neméně prohnaná.

Na odhalení černého počínání manželů je nasazen mladý ambiciózní hraničář, který má za úkol navázat se ženou intimní poměr a nahlédnout tak do podvratné činnosti více. Mezi trojicí se rozehraje nebezpečná a odvážná hra na tzv. kdo s koho. Roztáčí se kolotoč úskoků, nástrah, pastí, falše i vášní, který musí skončit tragicky. 

„Hra vznikla před sto lety, ale v nedávné době se dočkala nového oživení a zájmu vídeňského publika a nachází si cestu i k českému divákovi,“ říká dramaturgyně inscenace Jana Kafková.

Ve Zlíně vidělo Ďáblici téměř tisíc diváků během třinácti repríz. Derniéra je již zcela vyprodána. Inscenace bude nadále k vidění v Národním divadle Brno – v Redutě, kde se hraje ve velkorysejší výpravě a v mírně změněném obsazení: vedle Hany Briešťanské a Zdeňka Juliny se na jevišti Reduty do nebezpečné hry pustí Zbyšek Humpolec, čerstvý absolvent JAMU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám