Hlavní obsah

Da Vinciho pohyblivé modely nabízí na unikátní výstavě zámek Augustusburg

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Geniální osobnost renesance, všestranný umělec Leonardo da Vinci se představí na mimořádné výstavě v perle saských zámků, podkrušnohorském Augustusburgu. Expozice otevřená od 1. dubna má název Leonardo da Vinci - umělec, vědec a vizionář.

Foto: archiv zámku

Koruna Krušnohoří, zámek kurfirsta Augusta II.

Článek

Mohutnou pevnost na místě poničeného zámku nechal postavit saský kurfiřt August II. (1568-1572),  na 516 metrů vysokém porfyrovém kopci nad řekou Zchopau.

Génius renesance s přesahem do současna

Výstava představuje na 650 metrech čtverečních 25 pohyblivých funkčních modelů, interaktivní multimediální zařízení, věrné kopie nákresů i poznámek, stejně tak jako i film o čtyřech nejvýznamnějších výtvarných uměleckých dílech z dílny Leonarda da Vinciho.

Všestranné nadaný umělec i vědec ovlivnil řadu oborů, které se následně rozvíjely. Výstava představuje nejen Leonardovu dobu, ale také vliv jeho myšlení a tvorby na současnost.

Soubor muzeí v ohromném zámku

Augustusburg je nazýván Korunou Krušnohoří. Zámek saského kurfirsta Augusta II. se stavěl na místě poškozeného hradu v letech 1568 až 1572. Sloužil jako lovecké sídlo saského dvora až do roku 1772, pak se odtud stěhovaly rozsáhlé sbírky na další zámky v okolí. Poté nastal jeho úpadek, v roce 1775 v části budov začali skladovat chmel a obilí, ze stavby strhli ozdobné prvky. Vysoké komíny a balustrády měl původně kolem celého hlavního objektu.

V roce 1813 ho využili jako lazaret v napoleonských válkách, poté část budov obsadily státní úřady, jejichž zaměstnanci tu bydleli. Několikrát posloužil jako vězení, jedno za jakého režimu – využila ho tak monarchie, nacisté, komunisté.

Válka zámek nepoškodila, wehrmacht utekl před nastupující Rudou armádou. Patří mezi nejkrásnější středoevropské renesanční zámky. Od roku 1922 začal sloužit jako muzeum. Dnes je možno zde navštívit muzeum motocyklů, což zámku přineslo přezdívku bikerský zámek, muzeum drožek, muzeum lovné zvěře a ornitologické muzeum anebo zámecký žalář.

01. 04. - 01. 11. 2015 | otevřeno denně 9:30 - 18:00 hodin, vstup: 8 € / 6 €, rodinné vstupné 24 €

Reklama

Výběr článků

Načítám