Hlavní obsah

Cyklus Advent mezi horami spojuje lidi na česko-polském pomezí

Novinky, Dana Ehlová

Již před osmi lety se v Orlickém Záhoří narodila myšlenka spojit v době adventu hudbou obce a zejména lidí žijící na obou stranách česko-polské hranice, která zaujala všechny, kdo byli osloveni. Tak vznikl Advent mezi horami.

Foto: Orlické Záhoří (archiv)

Cyklus Advent mezi horami zahájí koncert v Orlickém Záhoří.

Článek

Cyklus pořádá Římskokatolická farnost Neratov ve spolupráci s obcemi Orlické Záhoří, Bartošovice a klášterem Františkánů v polském Zieleńci. Adventní koncerty jsou vždy čtyři, každý rok ve stejném pořadí: Orlické Záhoří – Zielenec – Bartošovice – Neratov.  

Osmé pokračování Adventu mezi horami bude zahájeno jako každoročně v kostele sv. Jana Křtitele v Orlickém Záhoří. Stane se tak 29. listopadu ve 14 hodin. V programu zazní nejprve slavnostní fanfáry, poté lidové písně, chybět nebudou ani koledy.

Návštěvníci prvního koncertu se mohou těšit na úspěšný trubačský žesťový soubor Markazíni, který od roku 2006 sklízí úspěchy na různých národních i mezinárodních soutěžích. Soubor také s oblibou vystupuje na hubertských mších a není se co divit, vždyť jeho název v myslivecké mluvě znamená pruhovaná selátka prasete divokého.  

Tradiční součástí zahájení Adventu mezi horami v Orlickém Záhoří je jarmark lidových řemesel s vánoční tematikou konaný na obecním úřadě. Se soumrakem dojde i na slavnostní rozsvícení vánočního stromu a "pomyslné adventní světlo" osvítí zároveň dřevěný betlém v životní velikosti, jehož autorem je Jan Rázek z Javornice. I tady zazní koledy, tentokrát v podání dětí z místní školy a školky. Betlémské světlo pak poputuje do dalších míst cyklu až do cíle v Neratově.  

Druhý koncert následuje o týden později - v sobotu 6. prosince v kostele sv. Anny v polském Zielenci, kde od 14 hodin vystoupí operní pěvkyně Maria Wedler. Třetí zastávkou bude 13. prosince kostel sv. Máří Magdalény v Bartošovicích a vystoupení pěveckého sboru Campanula z Dolní Dobrouče. Koncert "doprovodí" vánoční řemeslný jarmark Na Kopečku v chráněných dílnách Sdružení Neratov.  

Osmý Advent mezi horami zakončí pěvecký sbor Corale z gymnázia v Žamberku, vedený Ivou Mimrovovou, který vystoupí pod prosklenou střechou kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově dne 20. prosince.  

Na tomto známém poutním místě tedy již poosmé vyvrcholí cyklus, jehož cílem je nejen připomenutí, ale také zpříjemnění a přiblížení času Vánoc.   

Reklama

Výběr článků

Načítám