Hlavní obsah

Cvičitelka Hanka Kynychová pomáhá obětem domácího násilí, sama je zažila

Novinky, Lenka Žáčková

Známá a oblíbená cvičitelka Hanka Kynychová se rozhodla pomáhat týraným ženám, jak nejlépe umí, tedy pohybem. V první jarní den odstartovala v Kongresovém centru Praha své cvičební tour Pohyb pomáhá.

Foto: Lenka Žáčková

Zahájeno

Článek

Stala se tváří preventivní kampaně projektu Zkus to říct, kterým se Policie ČR snaží poukázat na to, jak důležitá je prevence domácího násilí a násilí uplatňovaného na ženách. Projekt si bere za cíl podpořit projekt v několika rovinách.

„Chceme poukázat na problematiku, chceme sdělit, kam se oběti mohou obrátit nebo jak můžete pomoct kamarádce, které se takové příkoří děje, anebo třeba některým ženám pomůžeme pochopit, že to co se děje u ní doma, je domácí násilí,“ vysvětlila Hanka Kynychová.

Oblíbená cvičitelka ví, o čem mluví. Před léty žila ve vztahu, kde domácí násilí zažila. Psychický teror a zákazy byly na denním pořádku. Nejvíce ji tehdy zranilo, že na ni tehdejší partner vztáhl ruku.

Na slavnostní zahájení tour přišla Hanku podpořit celá řada známých osobností: Leona Machálková, Ivana Jirešová, Kristýna Janáčková, Jana Adamcová, Miluše Bittnerová a Filip Jankovič se svorně shodli na tom, že Hanku vždycky rádi podpoří, protože její potřebné projekty mají vždy smysl.

„Doma pro nás bylo násilí tabu. Maminka nám dávala pohlavky jen za známky. Jsem tady proto, že Hanka je moje dobrá kamarádka, tak jsem ji přišel podpořit. Navíc to, co zažila, muselo být strašné,“ vysvětlil propagátor tance na podpatcích Filip Jankovič.

Herečka Ivana Jirešová by při páchání domácího násilí byla nekompromisní: „Kdyby na mě muž vztáhl ruku, tak bych si sbalila kufry, nebo bych je sbalila jemu!“  

A proč si Policie ČR vybrala právě Hanku Kynychovou? „Hanku jsme si vybrali na základě spolupráce s jejím nadačním fondem. Děti z dětských domovů prošly v rámci tanečního soustředění Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou i policejním preventivním kurzem, kde jsme se zaměřili na jejich osobní bezpečí,“ vysvětlila pplk. Zuzana Pidrmanová, hlavní koordinátorka projektu.

Oslovili tedy osvědčenou tvář a odtud byl už jen krůček k nové spolupráci. Hanka Kynychová na nabídku stát se tváří tohoto projektu kývla okamžitě. „Měla jsem pocit, že je to moje vnitřní povinnost. Celou tour tak beru hlavně jako poslání. Domácí násilí jsem prožila, ale hlavně jsem velmi často v kontaktu právě s dětmi z dětských domovů, které se bohužel většinou s touto formou násilí také setkaly a jejich zážitky jsou někdy opravdu hrůzné,“ popisuje  Kynychová svoje rozhodnutí zveřejnit svůj příběh a jít „s kůží na trh“.

Toto rozhodnutí nebylo jednoduché, a jak Hanka sama přiznává, netušila, že se jí zážitky tak rychle vrátí. Rozjitřila staré rány. Jak ale sama vysvětluje, tour je pro ni velkým zadostiučiněním

Tour Pohyb pomáhá pokračuje 2. dubna. v Rakovníku, 3. dubna v Domažlicích a zakončena bude 16. dubna v Brně. Odborný preventivní program zajišťuje Policie ČR, Bílý kruh bezpečí a organizace Rosa za podpory Start tour Pohyb pomáhá podpořila také Městská část Praha 4. Vstup na akci je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám