Hlavní obsah

Čtyři česká kina potěší milovníky tanečního umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do čtyř českých kin budou moci jít ve čtvrtek 15. listopadu příznivci tanečního umění Jiřího Kyliána. Uvidí v nich přímý přenos inscenace choreografií souboru Nederlands Dans Theater (NDT, Nizozemské taneční divadlo), které slavný český rodák a duchovní otec této skupiny vytvořil.

Článek

Taneční představení se bude do kin přenášet 15. listopadu z hlavní scény NDT Lucent Danstheater v Haagu. Představení nabídne dvě choreografie Jiřího Kyliána doplněné o díla jeho odchovanců - Johana Ingera a Medhi Walerského.

Přenosy uvede pražské kino Aero, Dům kultury města Ostravy, kino Radnice v Jablonci nad Nisou a Velké kino ve Zlíně. Ostravské promítání je zároveň posledním projektem letošního festivalu současného tance Tanec Ostrava.

Podle informací od organizátorů festivalu, program složeného večera zahájí choreografie Sunset Logic Švéda Johana Ingera, který se v současnosti vypracoval na pozici šéfa slavného švédského Cullberg Ballet, a Chamber Francouze Medhi Walerského, který se k choreografii dostal jako vynikající tanečník NDT a jehož taneční slovník je na rozdíl od Kyliánova jemně symbolického typický syrovou smyslností.

O zážitek v druhé části večera se postarají dvě Kyliánovy choreografie z jeho nejslavnějšího černobílého období (1986 až 1981) Sladké sny/ Sweet Dreams a Sarabande (1990). V tomto vizuálně podmanivém období pracoval exkluzivně s kostýmerkou Joke Visserovou a světelným designérem Joopem Caboortem a vytvořil silná díla s jedinečnou estetikou.

Vstupenky na ostravské představení je možné zakoupit v předprodejních místech a pokladně Domu kultury města Ostravy. Začátek přenosu je v 19.45 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám