Hlavní obsah

Čížkovický Domov Na Svobodě ovládl masopustní karneval

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu toho masopustního reje a karnevalového veselí si ve středu 29. února pořádně užilo na osmdesát uživatelů s doprovody v Domově Na Svobodě v Čížkovicích.

Foto: Jiří Růzha

Masopustní karneval v DNS Čížkovice - šašek

Článek

Na poslední únorový den si v Domově Na Svobodě v Čížkovicích naplánovali masopustní karneval. Přípravy se ovšem dělaly již dříve a vše vyvrcholilo v pondělí, kdy několik uživatelů pod odborným dohledem připravilo pro všechny ostatní pravou zabíjačku. Ve vlastní výrobě pod šikovnýma rukama vznikaly jitrničky, tlačenka a prejt. Zabijačkovou vůní byl prosycen celý domov a ti, co nic nevyráběli, mlsně stáli za dveřmi a pokukovali, jestli se náhodou nebude ochutnávat... Dočkali se, ale až za dva dny.

Přípravou masek žil domov již měsíc před akcí, ale pravý kolotoč nastal až okolo poledního, kdy se všichni oblékali, malovali, lakovali a dělali se krásnějšími, hroznějšími či tajemnějšími. Pokoje a chodby se pomalu plnily divoženkami, vojáky, kouzelníky a různou drobnou zvěří. Personál dopoledne vyzdobil sál a nic již nebránilo začít s karnevalem. Karnevalové odpoledne zahájila vedoucí Domova Bc. I. Petříčková a na úvod zahrála místní skupina Bedňáci. Po ní to pořádně rozparádila skupina Havrani z DNZ Liběšice. Jako hosté přijeli i kamarádi z ÚSP Háj u Duchcova.

Hit střídal hit a již se blížilo vyhodnocení nejhezčí masky. Porota hodnotila nápad, zhotovení a hlavně samostatnost. První místo obsadila želva Ninja, druhé místo klaun a třetí místo námořník z Titaniku. Za doprovody vyhrála maska Kocoura v botách. Ani ostatní masky však nepřišly zkrátka a na každého se dostala alespoň malá sladká odměna.

Následovaly různé soutěže a hry a nakonec to na co se všichni moc a moc těšili. Pravé vepřové hody. Během několika málo minut se taneční sál změnil na velikou jídelnu ve které všichni zasedli k jitrničkách, tlačence a prejtu. To byla taková skvělá tečka za nádherným odpolednem. Teď již jen uklidit a převléknout. Večer pak každý vyprávěl své zážitky z karnevalu a mnozí znaveni usínali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám