Hlavní obsah

Čínské lázně u Pasohlávek jsou ve fázi přípravy projektového záměru

Novinky, Jiří Smutný

Jihomoravský kraj obnovil spolupráci s čínským investorem v souvislosti se zamýšleným lázeňským a rekreačním centrem u Pasohlávek. To by mělo vzniknout na severním břehu Mušovské vodní nádrže na ploše asi 100 hektarů. Čínská investice se předpokládá ve výši téměř 2 miliardy korun.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Akce se připravuje již delší dobu. Za tím účelem byla zřízena akciová společnost Thermal Pasohlávky, vlastněná ze dvou třetin krajem a z jedné obcí Pasohlávky.

Spolupráce s čínskou stranou byla na nejvyšší úrovni rozvíjena od roku 2014 a již v roce 2016 přinesla výsledky v podobě podpisu dvou zásadních dokumentů: Dohody o navázání přátelského vztahu mezi provincií Hebei a Jihomoravským krajem a Memoranda o vzájemném porozumění Jihomoravského kraje a provincie Hebei při rozvoji lázeňské a rekreační zóny v Pasohlávkách. Návazně bylo podepsáno i memorandum mezi a. s. Thermal Pasohlávky a společností RiseSun, které mělo za cíl připravit detailní podmínky realizace projektu.

Roku 2016 došlo k zásadní změně ve vedení kraje a 28. února 2017 platnost původního memoranda skočila, aniž by došlo k jeho naplnění. Nové vedení kraje proto absolvovalo v letošním květnu pracovní cestu do Číny, aby dál rozvíjelo navázané vztahy. Při vzájemném jednání byla potvrzena snaha obou stran v projektu pokračovat a náměstkyně hejtmana Taťána Malá podepsala nové memorandum.

Obavy z toho, aby to nové nedopadlo stejně jako první, vyvrací krajský zastupitel Bohumil Smutný: „V memorandu je uvedeno, že se obě strany zavazují, že budou aktivně spolupracovat a poskytnou si vzájemně maximální součinnost za účelem co nejrychlejší a nejúčelnější přípravy projektového záměru. Nastaveny jsou také pevné termíny a harmonogram akce. Projektový záměr by měl být předložen ke schválení v rámci schvalovacích procesů obou stran nejpozději do 30. září 2017. Vzhledem k tomu, že obě strany přikládají přípravě projektového záměru velkou prioritu, jsou zde zakotveny i povinnosti kontrolních zpráv, které budou předloženy v červenci a srpnu. Pokud by mělo dojít k nějaké změně, muselo by to být se souhlasem Zastupitelstva Jihomoravského kraje.“

Vzhledem k mnoha nutným administrativním úkonům a byrokratickým překážkám uběhne zřejmě ještě dlouhá doba, než bude stavba realizována. Zatím se zdá, že by se dílo mohlo podařit. Jihomoravskému kraji se již podařilo vykoupit většinu pozemků, kde má stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám