Hlavní obsah

Cílem jarního turistického pochodu byly krásy přírody i památky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělovýchovná jednota Sokol Hnátnice zorganizovala na neděli 24. dubna oblíbený, již 44. ročník turistického pochodu po podorlickém okolí obce s připomínkou historických památek, které dokládají život v této oblasti spadajícího až do 13. století.

Foto: Petr Špatenka

Přes třista účastníků s doprovodem patřičného proviantu se vydalo v neděli 24.dubna na jarní turistický pochod kolem Hnátnice.

Článek

Tělovýchovná jednota Sokol Hnátnice, věrna oblíbené dlouholeté tradici, připravila na neděli 24. dubna jarní turistický pochod kolem Hnátnice na dvou vytyčených trasách. Na méně náročnou dlouhou 7 km nastoupilo 231 turistů a vedla přírodou po lukách a lesem od obecního úřadu přes samotu Valdštejn k rybníku Šušek a zpět do Hnátnice. Zdatnějších 83 turistů zvolilo 15kilometrovou trasu rozšířenou o vesnice Písečnou, Žampach a Hlavnou.

Pořadatelé pro spokojenost účastníků dodrželi charakter i program jarního výletu. Vedle zdravé procházky podložené krásou rozvíjejících se květů a pupenů stromů to bylo i poznání zajímavých historických pamětihodností. Nechyběl ani pravý jarní piknik, kdy první letošní na ohníčku v přírodě opečený vuřtík chutnal znamenitě.

Oddych však nebyl jedinou náplní. Připravené trasy obsahovaly i řadu míst připomínajících dávnou historii této oblasti. První připomínkou minulosti byla obec Písečná, která se nachází v okrese Ústí nad Orlicí a leží v malebné části Žamberecké pahorkatiny při potoce Potočnice. V zalesněném údolí je několik rybníků, z nichž největší Šuškovský má rozlohu pěti hektarů a k jeho zániku i obnovám se váže řada příběhů. 

Již před rokem 1718 se zde nacházel rybník náležející k vrchnostenskému Šuškovskému mlýnu, který však podle zápisu v místní kronice 2. července 1756 odnesla povodeň, kdy ze světnice vyplavila i kolébku se spícím dítětem, kterou se podařilo zachytit až v Brandýse nad Orlicí.

Po zničení mlýna došlo i ke zpustnutí okolí, kdy rybník byl znovu napuštěn až v roce 1988 a revitalizován v roce 2009. Dnes se zde nachází unikátní technická památka vodní mlýn čp. 35 s obnoveným původním vybavením a rozsáhlou sbírkou dříve užívaných předmětů a nářadí.

Sama obec Písečná, o které první zmínky pocházejí z 13. století, má v současnosti 540 obyvatel a přes novou výstavbu si zachovala vesnický charakter. Tato skutečnost ji v roce 2004 přinesla ocenění Celostátní zelenou stuhou za dlouholetou péči o životní prostředí a v roce 2005 jako první v ČR získala zlatou medaili v celoevropské soutěži Entente Florale Europe. Zařadila se tím mezi oficiálně nejkrásnější vesnice Evropy.

Ve středu obce se nachází původně složitě strukturovaná náves, dnes s okružní křižovatkou silnic k Žamberku, Žampachu a Letohradu, která obci také vynesla 1. místo v celostátní soutěži Cesty městy 2010.

Putování v okolí Žampachu přineslo další zajímavosti opředené tajemstvím. Byl to útvar permského původu skála Babinec s místem zvaným U Londonu s pramínkem zázračné vody. V zalesněném návrší se rýsoval hradní areál zříceniny Žampachu s nevýraznými zbytky obvodních zdí. V této části je permský zlom, což způsobuje, že krajina je typická červenými slíny a pískovci.

Na žampašské návsi dominantu původní dřevěné architektury dokládá dřevěná zvonička a obecní kříž z roku 1693. Téhož data je i kamenný pranýř s původním železným kruhem na přivazování provinilců.

Reklama

Výběr článků

Načítám