Hlavní obsah

Chyťte čerta za rohy, prý neucukne

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S čerty nejsou žádné žerty, to vědí milovníci českých pohádek, ale i manželé Halouzkovi z Jiříkova. Na své farmě totiž mají peklo, ale jejich čerti jsou prý vážně hodní. Můžete je třeba chytit za rohy.

Foto: Stanislav Juga

Betlém vytvořený řezbářem Jiřím Halouzkou je skutečně unikátní, svou velikostí i velkorysým prostorem v galerii.

Článek

Kam se vydat v čase adventu? Pokud hledáte pro své děti a vnoučata něco nevídaného, vydejte se do Jiříkova na Rýmařovsku. Ve zdejší Pradědově galerii U Halouzků spojené s daňčí farmou můžete vstoupit nejen do pekla, ale v celé kráse uvidíte největší dřevěný betlém na světě, čítající už více než 250 soch v životní velikosti.

„Od loňských Vánoc přibyly nové sochy – koně i hříbata, sloni, ovce a berani. Na vánoční jarmarky ve městech jsme tentokrát ani část nevezli, návštěvníci galerie si mohou prohlédnout skutečně kompletní betlém,“ řekla Magda Halouzková.

Řezbář Jiří Halouzka je chlap jako hora a jeho sochy jsou podobné. Mají už tři zápisy v české Guinnessově knize rekordů. Vedle unikátního betlému je to největší socha bájného vládce Jeseníků Praděda vysoká 10,4 metru a vážící neskutečných patnáct tun.

Třetím unikátem je dřevěný reliéf Praděda a Jeseníků, zhotovený na způsob obrazu, který býval v kamenné rozhledně postavené na vrcholku nejvyššího vrcholu Hrubého Jeseníku. Ta neustála klimatické podmínky a zřítila se 2. května 1959. V jejich troskách zmizel i obraz Praděda.

Já vás ale zvala do pekla, tedy pokud se nebojíte. Je tam sám Lucifer, dva velcí čerti a s nimi ještě čtveřice menších. „Když se děti bojí, posíláme do sklepení nejprve jednoho z rodičů, aby se ujistil, že naši čerti nejsou zlí. Většina děti se pak o tom sama přesvědčí,“ dodává dobrácky řezbářova manželka Magda. Krom toho při oknech i dveřích stojí andělé, ti určitě zlo ven ani k lidem nepustí.

Pradědova galerie U Halouzků je otevřena 365 dnů v roce, tedy den co den. Jinak tomu nebude ani na Štědrý den či na Silvestra. Pokud nechcete tak dlouho čekat, vydejte se sem třeba už v sobotu 13. prosince.

Ten den můžete prohlídku spojit s adventním koncertem, který Halouzkovi spolupořádají od 15 hodin v jiříkovském kostele. Vystoupí na něm Pěvecký smíšený sbor Bruntál společně se školáky z obce Paseka a dětmi ze skautských oddílů Dakota a Severka. Nebojte se, že prokřehnete, k zahřátí u kostela bude horký čaj, káva či punč.

Reklama

Výběr článků

Načítám