Hlavní obsah

Choroby stárnoucí české populace jsou hlavním tématem vědeckého Sympozia v Olomouci

Novinky, Radka Miloševská

Téměř pětina české populace je starší 65 let a průměrný věk se neustále zvyšuje. Nejrůznější potíže trápí ale i mladší generace. Civilizační choroby a nemoci třetího věku se proto dnes staly hlavním tématem jedné z největších odborných konferencí pořádaných v Olomouckém kraji – IX. Sympozia AGEL.

Foto: Daniel Merhout

Civilizační choroby a nemoci třetího věku jsou hlavním tématem jedné z největších odborných konferencí pořádaných v Olomouckém kraji – Sympozia AGEL.

Článek

Ačkoliv se průměrný věk dožití v České republice neustále prodlužuje, trápí nejrůznější onemocnění stále mladší ročníky. Civilizační choroby se tak staly jedním z nejaktuálnějších témat, které trápí současnou populaci. Mezi nejčastější příčiny nemocnosti v České republice patří nemoci oběhové soustavy, které jen v Olomouckém kraji ročně zabijí přes 1500 lidí.

„Vysoce aktuální problematika, která byla vybrána jako hlavní téma Sympozia, odráží zájem skupiny AGEL o onemocnění, která významně zhoršují kvalitu života současné populace. Preventivní opatření civilizačních chorob i jejich následná léčba vyžadují komplexní přístup k pacientovi, a proto i jednotlivé přednášky byly vědeckou radou vybírány napříč obory medicíny, aby pokryly co nejširší oblast této problematiky,“ uvedl předseda představenstva společnosti AGEL MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH.

Důležitým fenoménem dnešní společnosti se stalo také stárnutí, proto se v odborném programu Sympozia nachází rovněž několik přednášek zaměřených na problematiku geriatrie. „Stáří je často spojeno s atypickým obrazem a průběhem chorob, které vyžadují důkladný přístup lékaře. Zvláštností chorob třetího věku je, že se u nemocného vyskytuje zpravidla hned několik závažných diagnóz současně,“ vysvětluje vedoucí organizačního výboru prof. MUDr. David Stejskal, Ph.D., MBA, Eurchem.

Na Sympoziu aktivně přednesou svůj příspěvek desítky zdravotníků, mezi nimi i špičky české medicíny jako například ortoped Prof. MUDr. Pavel Dungl, DrSc., kardiolog Prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc., F.E.S.C., nebo psychiatr Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc.

Reklama

Výběr článků

Načítám